2020. október 3-án Budapesten tett munkalátogatása során Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója találkozott Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével.

p2A kibővített paksi atomerőmű látványterve – fotó: paks2.hu

A találkozón orosz részről jelen volt Alekszandr Merten, a Roszatom vezérigazgatójának tanácsadója, a Rusatom Nemzetközi Hálózat rangidős alelnöke, valamint Vlagyimir Szergejev, az Orosz Föderáció Budapestre akkreditált nagykövete mellett a magyar kormány képviseletében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, továbbá Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter is.

Az egyeztetésen a felek értékelték a Paks II. projekt előrehaladását. Egyetértettek abban, hogy a beruházás ütemterv szerint halad. Az elmúlt egy évben számos fontos mérföldkő történt a két új paksi atomerőművi blokk előkészítésében. Kiemelték a nukleáris létesítési engedély iránti kérelem június 30-i benyújtását az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH), illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által november 19-én kiadott, úgynevezett villamos létesítési engedély megszerzését. A találkozón elhangzott, hogy a felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét és elkezdődtek ezek kivitelezési munkálatai.

A felek áttekintették a közeljövő főbb feladatait, köztük a felvonulási terület további létesítményeinek építését, a földmunkákat, a résfalazást, a talajszilárdítást és a munkagödör kialakítását. Ezek a munkálatok 2021 első felében kezdődhetnek el. A találkozón elhangzott az is, hogy 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése. Ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok fő építési munkálatai.

A Roszatom állami atomenergetikai konszern vezetője tájékoztatta a magyar miniszterelnököt a Roszatom más projektjeiről is, amelyek magyar partnerekkel együttműködésben valósulnak meg, köztük a Paksi Atomerőmű friss üzemanyaggal történő ellátásáról, a Roszatom MVM-mel alapított, szervizszolgáltatásokat nyújtó és berendezéseket szállító vegyesvállalatának tevékenységéről, valamint a nukleáris medicina terén, illetve más területeken tervezett együttműködésről.

A Paks II. Atomerőmű projekt a 2014. január 14-én aláírt orosz-magyar kormányközi egyezmény alapján valósul meg. A projekt fővállalkozója a Roszatom mérnöki divíziójához tartozó ASZE Mérnöki Vállalat Rt. A Paks II. Atomerőmű turbina gépházának berendezéseit a General Electric vállalat, a blokkvezérlő berendezést pedig a Framatome SAS-Siemens AG francia-német konzorcium szállítja. A Paks II. Atomerőmű technológiáját a Roszatom állami atomenergetikai konszern biztosítja, amely egyike a világ vezető atomenergetikai ipari vállalatainak.