Először rendezi meg az Erőművek éjszakáját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), országszerte 42 erőművet és fűtőművet nézhetnek meg a látogatók pénteken.

infogorIllusztráció – fotó: infogyor.hu

Villamos energiát termelő erőművek, távhőt előállító fűtőművek, illetve kapcsoltan hőt és villamos energiát termelő fűtőerőművek, valamint tematikus látogatóközpontok nyitják meg kapuikat az érdeklődők előtt 14 és 22 óra között. A hagyományos energiatermelési technológiák mellett több helyszínen a megújuló alapú energia előállításának eljárásait is bemutatják.

Az eseményre csaknem 4000 látogatót várnak, az előzetes regisztrációk során a nagy érdeklődés miatt beteltek a helyek – mondta Tóth Tamás, a MEKH elnökhelyettese az Erőművek éjszakáját megnyitó pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A program célja, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a villamos energia és a távhő előállításának műszaki hátterével, érdekességeivel, az alapvető műszaki folyamatokkal és berendezésekkel – hangsúlyozta az elnökhelyettes. Hozzátette: az energetikai hivatal fontos feladatának tekinti a fogyasztók tudatos és takarékos energiafelhasználásának ösztönzését.

Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke kiemelte: a szervezet szeretné felhívni a lakosság figyelmét a távhőszolgáltatás környezetvédelmi, klímapolitikai előnyeire és megmutatni a korszerű műszaki megoldásokat. A szövetség 2014 óta minden évben megrendezi a távhőszolgáltatás napját, és ezért is csatlakoztak a MEKH új kezdeményezéséhez – jelezte.

Az eseményhez szintén csatlakozó MVM csoport a paksi atomerőmű fenntartható és biztonságos üzemeltetésével, az egyre bővülő megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliójával, illetve a villamosenergia-rendszert szabályozó tartalék erőműveinek üzemeltetésével és folyamatos fejlesztésével jelentősen hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához – emelte ki Tompa Ferenc, az MVM GTER Zrt. vezérigazgatója.

A társaságcsoport célja, hogy megfizethető és tiszta energiát biztosítson fogyasztóinak, ennek érdekében piacvezető szerepre törekszik a megújuló energia termelésében, kiemelten kezeli a villamosátviteli hálózat irányítását, a földgázkereskedelem és -tárolás biztosítását, valamint innovatív techológiák bevezetését – mondta.