Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy ültesse át nemzeti jogrendjébe a gáz- és villamos energiáról szóló irányelveket és uniós szabályokat.

power linesJelenleg nem EU-kompatibilis a szabályozás – fotó: pixabay.com

A testület felszólította Magyarországot, hogy teljes mértékben feleljen meg a harmadik energiacsomag követelményeinek és hajtsa végre, valamint alkalmazza a gáz- és villamos energiáról szóló uniós irányelveket.

A bizottság szerint a jelenlegi magyar gázügyi jogszabályok továbbra is lehetővé teszik a magyar kormány számára, hogy meghatározza a nemzeti hálózatokhoz való csatlakozás és hozzáférés bizonyos feltételeit, a kiegyensúlyozó szolgáltatások nyújtása, valamint a határon átnyúló infrastruktúrákhoz való hozzáférés feltételeit.

A gázirányelv szerint e kérdésekben a kizárólagos hatáskörnek a nemzeti szabályozó hatóságot kell megilletnie. Ezen túlmenően a nemzeti jogszabályok bizonyos költségtípusokat kizárnak a hálózati villamos energia és a gáztarifák számításából.

2015 februárjában a bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak. Mivel a testület megítélése szerint az előírások továbbra sem felelnek meg az uniós jogszabályoknak, most indokolással ellátott véleményt küldött.