A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. megállapodott a grúz International Energy Company céggel az első mini vízerőmű szállításáról, amelyet jövő év első felében helyeznek üzembe a kaukázusi országban, ezt követően további megrendelések várhatók – közölte a Roszatom magyarországi leányvállalata az MTI-vel.

ganzEgy korábbi megrendelés: az oroszországi Rosztovban épülő atomerőmű számára gyártott óriásszivattyúk a Ganz szerelőcsarnokában – fotó: Beliczay László / MTI

Szitár-Csanádi Attila, a Ganz EEG Kft. igazgatója a közleményben kiemelte, hogy 2013-ban kezdték meg a konténeres mini vízerőmű fejlesztését 740 millió forint összegből a magyar kormány és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 185 millió forintos támogatásával.

A konténeres mini vízerőművet a helyszíni felmérés, a hidrogeológiai adatok, illetve a fogyasztói igények birtokában, vízhozam- és esés adatok alapján tervezik meg. Ezután a Ganz EEG Kft. budapesti gyárában négy hónap alatt két szabvány konténerbe szerelve kompletten gyártják le a mini vízerőművet és a hozzá tartozó villamos vezérlést.

A közlemény szerint a mini vízerőmű gyorsan megtérülő beruházás, ezért lehet különösen vonzó a befektetők számára, mert a berendezés hálózatra kötve vagy sziget üzemmódban is termelhet.

Szitár-Csanádi Attila igazgató a közleményben kiemelte, hogy a mini vízerőmű iránt jelentős nemzetközi érdeklődés mutatkozik, és szerinte elképzelhető, hogy az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete, a UNIDO segélyprogramjainak keretében a fejlődő országokban is piac nyílhasson a magyar berendezés előtt.

A Ganz EEG Kft. mellett a termék értékesítésében a Roszatom nemzetközi marketing szervezete, a Rusatom Nemzetközi Hálózat is közreműködik, tárgyalások folynak Indonéziával, Örményországgal, Kazahsztánnal és Üzbegisztánnal, illetve latin-amerikai és afrikai országokkal – közölte a társaság.

A Ganz EEG Kft. vízgépek, atomerőművi átrakó berendezések gyártásával foglalkozik, rendszeres beszállítója az orosz atomerőmővi beruházásoknak.