Csaknem 5 milliárd forint keretösszeggel megjelent az első két pályázati felhívás, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási program részeként hirdet meg – közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-vel.

A két felhívás keretében a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására pedig 3,5 milliárd forint lesz elérhető. A pályázatokat 2017. január 23-tól lehet benyújtani.

dunaharasztiLogisztikai park Dunaharaszti mellett – fotó: vecseshirek.hu

A telephelyfeltételek javítására irányuló pályázat célja, hogy elősegítse a Pest megyei vállalkozások meglévő telephelyeinek átalakítását, modernizációját és bővítését, a nem megfelelő telephelyek kiváltását. A korszerű infrastruktúrával felszerelt telephelyek kialakítása hozzájárul a vállalkozások versenyképességéhez, a helyi gazdaság élénkítéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez – fejtette ki. Az 1,4 milliárd forint támogatási keretből egyenként 20-100 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei vállalkozások.

A belterületi utak gazdaságfejlesztési felújítását támogató felhívás a Pest megye területén lévő, önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítését, felújítását és korszerűsítését segíti. A 3,5 milliárd forintos pályázati keretre Pest megye települési önkormányzatai pályázhatnak, egyenként 20-150 millió forint értékű projektekkel.

Kitért arra, hogy Pest megye jelenleg a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít – Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt –, ezért az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat – mutatott rá. A kormány ennek ellensúlyozására 2016 júniusában döntött arról, hogy 2021-ig 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire.

A kormány már korábban döntött a Közép-Magyarország régió kettéválasztásáról is, így 2020 után Pest megye már valós fejlettségének megfelelő mértékben, az ország más megyéivel azonos feltételek mellett férhet majd hozzá az európai uniós forrásokhoz – emlékeztetett.

Az NGM 2017-ben további 25 milliárd forint értékben tervez pályázati felhívásokat meghirdetni Pest megyei támogatási program keretében. A felhívások tartalmáról és ütemezéséről a tárca folyamatosan egyeztet a Pest Megyei Önkormányzattal – ismertette.