A svájci székhelyű ABB – együttműködésben az indiai országos villamosenergia-hálózat üzemeltetőjével, a Power Grid Corporation of India Limiteddel – 640 millió dollár értékű megaprojekt kivitelezésére kapott megbízást.

abbItthon is rengeteg projektben vesznek részt – fotó: abb.com

A cég közleménye szerint a Magyarországon is érdekelt ABB olyan nagyteljesítményű távvezeték-összeköttetést szállít, amely több mint 80 millió ember biztonságos áramellátást képes biztosítani. A Raigarh-Pugalur-távvezeték 800 kilovoltos (kV) ultra-nagyfeszültségű egyenáramú (UHVDC) rendszer, amely a közép-indiai Raigarh-t köti össze a dél-indiai Tamil Nadu államban található Pugalurral.

1830 km-es hosszával a távvezeték a világ leghosszabb ilyen létesítményei közé tartozik majd, várhatóan 2019-ben adják át. A hő- és szélenergiát integráló kétirányú távvezeték több ezer kilométeres távolságban lévő, nagy energiaigényű fogyasztási központokba szállítja majd az áramot. Olyan időszakokban is javítja a déli régió áramellátásának biztonságát, amikor a szél ereje gyenge. A távvezeték másik feladata, hogy tiszta energiát szállítson északra, amikor a szélerőművek többletenergiát állítanak elő.