Jelentősen, 33 százalékkal, 14 milliárd forintra nőtt a magyar tulajdonú Alteo Group energetikai szolgáltató árbevétele tavaly éves összehasonlításban – közölte a vállalat az MTI-vel. A társaság vezetése részvényenként 130 forintos osztalékot javasol majd a közgyűlésnek, ami a tavalyinál 8,3 százalékkal nagyobb.

A megújuló és hagyományos energiával is foglalkozó vállalat közleménye szerint a társaság értékcsökkenés, a pénzügyi tételek és a társasági, valamint ágazati nyereségadó előtti működési eredményességet kifejező EBITDA mutatójának konszolidált értéke 2,3 milliárd forintot ért el tavaly, amely 62 százalékkal haladja meg a 2015-ös értéket. A konszolidált adózott eredmény csaknem 823 millió forint lett – írták a társaság közgyűlése által még nem elfogadott, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti, konszolidált éves beszámoló alapján.

A kiugró növekedésben a vállalat szerint szerepet játszott tavaly az, hogy a 2015-ben megvásárolt Sinergy cégcsoport eredményei most először jelentek meg teljes egészében az ALTEO Group számaiban, illetve a vállalati portfolió fontos elemét képező virtuális erőműhöz tartozó termelőegységek is átlag feletti, kimagasló eredményeket produkáltak.

aletoAz Alteo szélerőműve Ács településén – fotó: alteo.hu

A közlemény idézi ifj. Chikán Attilát, az Alteo Group vezérigazgatóját, aki elmondta: a további növekedést újabb beruházásokkal kívánja a cég megalapozni, a következő 1-2 évben elsősorban a befektetési célok sikeres megvalósítására koncentrálnak, mintegy 15 milliárd forintot fektet a vállalat energetikába, például naperőművek építésébe.

„A tavalyi számokat idén tovább szeretnénk növelni, ami nem lesz könnyű, hiszen a szélsőséges téli időjárás miatt eléggé hektikus volt a villamosenergia-piac az idei év első két hónapjában. A jelenlegi portfóliónkból kihoztuk a maximumot, ezért újabb beruházásokkal kívánjuk megalapozni a további növekedést. Az elkövetkező 1-2 évünkben tehát elsősorban befektetési céljaink sikeres megvalósítására kívánunk koncentrálni, ami középtávon megalapozója lehet a további növekedésünknek. Éppen ezért aktívan kezdtük a 2017-es évet, ugyanis februárban egy 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást indítottunk Domaszéken, március elején pedig Debrecenben kezdtünk depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztésbe. És nem állunk meg, nagy lendülettel megyünk tovább, a következő két évben mintegy 15 milliárd forintot fektetünk energetikába, például naperőművek építésébe” – mondta ifj. Chikán Attila.

Az árbevételből a hagyományosan erős tevékenységek, a villamosenergia-termelés és a hőértékesítés egyaránt 29-29 százalékot tett ki, míg 20 százalék származott villamosenergia-kereskedelemből. A külső erőműveknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokból 13 százalék, a partnereknek végzett fejlesztésekből az összes bevétel 6 százaléka származott. A csoport a 2016-2017-es gázévben megkezdte a gázkereskedelmi tevékenységét is, a működés 3 hónapja alatt az ebből származó árbevétel a csoportszintű árbevétel 2 százalékát érte el.

Az Alteo Group tavaly ősszel sikerrel zárta első nyilvános részvényértékesítését, csaknem 1,4 milliárd forint értékben jegyeztek a társaság új kibocsátású részvényeiből. A vállalat részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) standard kategóriájában jegyzik, árfolyama hétfőn délelőtt 1,33 százalékkal, 4965 forintra nőtt a pénteki záráshoz képest.