A Szegedi Tudományegyetem csapata egy új műanyagfajta fejlesztésébe fogott, amely kizárólag sós vízben képes oldódni.

Drón rotor

A 3D nyomtatásra is alkalmas egyedülálló tulajdonságokkal bíró polimert egy drón prototípus fejlesztése során fogják alkalmazni. Az egyetem közleménye szerint a projekt az Informatikai Kart és a Kémiai Tanszék együttműködéséből született meg. A céljuk egy olyan műanyag kifejlesztése, amely csak magas ion tartalmú folyadékban oldódik, például sós vízben.

Az új anyagot egy kétéltű drón fejlesztése során használják fel, repülő drón szárnyait készítenék a különleges anyagból. A drón a vízbe kerülve elveszítené a szárnyait, majd tengeralattjáró módjára folytathatná küldetését. A szerkezet végső célja az, hogy légi és víz alatti felvételeket is tudjon készíteni.

A projekt vezetője Kukovecz Ákos egyetemi docens elmondta, hogy a drón speciális felderítési feladatokat tudna ellátni, többek között az iparban is nagy hasznát vennék egy ilyen eszköznek. Elmondása szerint az olajfúró tornyok vizsgálata során létfontosságú lenne egy ilyen készülék a létesítmény felmérése és karbantartása során.

A különleges műanyag kizárólag magas iontartalmú vízben oldódik, így nem árt neki az eső. A drón fejlesztésén kívül egyéb felhasználási területei is lehetnek az új műanyagnak. Elképzelhető, hogy a későbbiekben egyszerű használati tárgyak előállításához is felhasználják, ezzel is csökkentve a tengerben sodródó műanyag hulladék gyarapodását.

A kutatás-fejlesztési projekt megvalósítására 494,4 millió forint támogatást nyert a konzorciumvezető BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. és a konzorciális partnerek - Szegedi Tudományegyetem, G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft., MTA SZTAKI, MTA Szegedi Biológiai Központ.