A szegedi lézerközpont mellett létesülő tudományos ipari park várhatóan két éven belül kezdheti meg működését.

szegedi lézerközpontSzegedi Lézerközpont - fotó: Szeged.hu

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy a lézerközpont 2019-től lesz üzemkész, így leghamarabb ekkor kezdődhet meg az együttműködés a vele szomszédos tudományos ipari parkkal is.

A fotonika rendkívül dinamikusan fejlődő iparág, melyben az Európai Unió vezető szerepet tölt be. A lézerközpont eredményeit hasznosító induló vállalkozásokon kívül a parkban számítanak a nemzetközi piac egyéb jelentős szereplőire is. Többek között értékes eredményekkel fognak szolgálni a gyógyszeripar és az informatika számára is.

A parkban működik majd az EU tudományos nagyberuházásaként létrejövő Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ, és a kecskeméti egyetemmel közösen járműipari kompetenciaközpont kialakítását is tervezik pályázati támogatással.

Herbert Schaden, a Zeiss kereskedelmi alelnöke elmondta, hogy az optikában és finommechanikában vezető szerepet betöltő cég nagyon szoros kapcsolatot ápol számos egyetemmel és kutatóintézettel. Az éves szinten 4,8 milliárd euró bevételének 10 százalékát kutatás-fejlesztésre fordító vállalkozás örömmel bővítené partnerei sorát a Szegedi Tudományegyetemmel.