A kazah fővárosban rendezett energetikai szak-világkiállításon felállították a magyar pavilont is, ahol a legújabb hazai fejlesztésű technológiákkal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

asztanai energetikai expoLátogatók az Asztanában megnyílt szakvilágkiállításon - fotó: Balogh Zoltán MTI

A kiállításon több mint száz ország vesz részt. Az esemény fő témái a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az energiahatékonyság. A szakkiállítás szombaton vette kezdetét, a szervezők ötmillió látogatóra számítanak a három hónapos esemény alatt.

A magyar pavilonnál az érdeklődők megismerkedhetnek az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése területén elért új magyar kutatási eredményekkel, a megújuló energiaforrásoktól az innovatív építészeti megoldásokon át az alternatív közlekedési módokig. A több mint 400 négyzetméteres magyar placc koncepciójának középpontjában a napenergia áll, mint az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás.

Népviseletbe öltözött táncosok a magyar pavilon megnyitójánNépviseletbe öltözött táncosok a magyar pavilon megnyitóján - fotó: Balogh Zoltán MTI

Az expón való megjelenésre olyan magyar vállalatok kaptak lehetőséget, amelyek előremutató megoldásokat kínálnak, tevékenységük megfelel a kiállítás központi témájának, továbbá komoly eredményeket értek el a kutatás-fejlesztés és az innováció területén.

asztanai energetikai expo épületeiAz asztanai energetikai expo épületei - fotó: Balogh Zoltán MTI

A kiállítók közül például az MVM Magyar Villamos Művek és a Mol a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energia témakörében mutatják be a legújabb megoldásaikat. Továbbá helyet kapott egy magyar startup, a Platio is. A vállalat részben városi hulladék felhasználásával készülő napelemes térburkolatot állít elő. Az eljárásnak köszönhetően új dimenziók nyílnak meg a napenergia hasznosítás teületén.

Baranyi András, Magyarország kazahsztáni nagykövete hangsúlyozta, szeretnék, ha a kiállítás három hónapja alatt hosszú távú partnerségek alakulnának ki, amelyek közös projekteket, fejlesztéseket generálnak.