A gyakorlati megvalósítás szakaszába lépnek Indiában a kudankulami atomerőmű 5. és 6. reaktorblokkjának építési tervei – így kommentálta az Oroszországban és szerte a világon atomerőművek tervezésével és építésével foglalkozó ASZE holding dél-ázsiai beruházásokért felelős alelnöke, Andrej Lebegyev azt, hogy újabb szerződéseket írtak alá az indiai beruházásról.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó ASZE közleménye szerint a cégcsoporthoz tartozó vállalat, az Atomsztrojekszport és az Indiai Atomenergetikai Társaság (NPCIL) július utolsó napján három dokumentumot is szentesített. Ezek az elsődleges, valamint a részletes tervek elkészítéséről és az alapvető berendezések szállításáról szólnak. Kezdődik tehát a tervezés és az orosz gyártmányú berendezések beszerzési folyamata – közölte Andrej Lebegyev.

kknppAz erőműben VVER-1000-es típusú nyomottvizes blokkok épülnek – fotó: pib.nic.in

A Tamilnadu államban lévő kudankulami atomerőmű 3. építési üteméről, azaz az 5. és a 6. blokk létesítéséről az idén június elsején, a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum keretein belül megtartott orosz-indiai csúcstalálkozón írt alá általános keretmegállapodást az ASZE és az NPCIL.

Jóváhagytak egy kormányközi hiteljegyzőkönyvet is, amelynek értelmében Oroszország hitelkeretet különített el a berendezések szállítására és a dokumentáció elkészítésére. A kudankulami telephelyen az Atomenergoprojekt tervei alapján VVER-1000-es típusú nyomottvizes blokkok épülnek, amelyek megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az európai atomerőműveket üzemeltetők követelményeinek is.

Oroszország és India atom-együttműködésének története évtizedekre nyúlik vissza. A kudankulami erőmű építéséről még a szovjet időszakban, 1988-ban kötöttek szerződést, majd tíz évvel később kiegészítették a dokumentumot, és az első két, egyenként 1000 MW  teljesítményű blokk 2013-ban, illetve már 2016-ban a nemzeti villamosenergia-hálózatra csatlakozott.

A második ütemről 2014 tavaszán írtak alá keretszerződést: a két új blokk üzembe helyezése 2021-2022-re várható. Ezenkívül 2014 decemberében olyan megállapodás is született Moszkva és Újdelhi között, amelynek értelmében a következő húsz évben legalább 12 atomerőművi reaktorblokk épülhet Indiában. Az indiai kormány az idei év elején jelentette be, hogy 2024-ig a jelenlegi mintegy háromszorosára, 15 ezer megawattra akarja növelni az atomerőművi kapacitását.