Együttműködésre készül Szaúd-Arábia és Kína az arab ország atomenergetikai terveinek megvalósítása érdekében.

china2800 megawatt teljesítményű, villamosenergia-termelő blokkot építenének Szaúd-Arábiában – fotó: scmp.com

A napokban erről folytattak tárgyalásokat és két egyetértési memorandumot is aláírtak. A CNNC (Kínai Nemzeti Atomenergetikai Társaság) állami konszern és a szaúdi geológiai kutatásokat végző intézet (SGS) abban egyezett meg, hogy kiterjesztik az arab olajkirályság urán- és tóriumkészleteinek feltárására irányuló, már működő együttműködést, egy másik kínai atomcég, a CNEC pedig a Szaúdi Technológiai Fejlesztési és Befektetési Társasággal kötött megállapodást, amelynek értelmében gázhűtésű atomreaktorokra alapozva tervezik tengervíz-lepárlási projektek fejlesztését.

Szaúd-Arábia az utóbbi években hozzálátott energiamixének sokoldalúbbá tételéhez. Az országban kitermelt kőolajat elsősorban exportra, a bevételek növelésére szánja, a hazai energiaigényeket pedig inkább más forrásokból elégítené ki. Jelenleg a kezdeti, a megvalósíthatósági tanulmányok készítésének szakaszában van az a terv, amelynek értelmében két, összesen 2800 megawatt teljesítményű, villamosenergia-termelő blokkot építenének az országban – írja összefoglalójában a Reuters hírügynökség.

Az atomprogramért is felelős intézmény, az Abdalla királyról elnevezett, rijádi nukleáris és megújuló energetikai központ (KACARE) elnöke, Hasim Jamani közben Kínában tárgyalt a nukleáris együttműködésről, de az SPA szaúdi hírügynökség jelentése megjegyezte, hogy hasonló egyeztetéseket már tartottak a KACARE vezetői más atomtechnológia-szállító országokkal, így az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Franciaországgal, Dél-Koreával és Japánnal is.