Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az erőmű üzemidejének meghosszabbításához 2004 óta felújításokat, rekonstrukciókat végzett, ezek közé illeszkedett az a hét évig tartó projekt, amelyben a berendezés egy részét lecserélték, másik részét korszerűsítették.

Hét évig tartott a modernizálás – fotó: gereportscee.com

A Magyar Hírlap atomerőmű által szponzorált Energia c. mellékletében adott részletes tájékoztatás szerint 2017 első felében fejeződött be az atomerőmű turbógenerátor-gerjesztő berendezéseinek cseréje, amire azért volt szükség, mert az atomerőmű építése óta működő szabályozó elektronikák megfelelő műszaki állapotának fenntartása, üzemeltetése egyre komolyabb kihívást jelentett.

Halász Gábor, az MVM ERBE Zrt. osztályvezetője azt is hozzátette, hogy “a generátor-gerjesztő berendezéseinek avulása kizárólag üzembiztonsági kockázatot jelent, mert egy esetleges hiba termeléskieséssel járhat, még akkor is, ha az ilyen kockázatok minimálisak, hiszen vannak megfelelő tartalékok”.

A műszaki tenderdokumentáció része volt, hogy a szállítandó berendezésnek alkalmasnak kell lennie minimum 25 évig tartó üzemeltetésre. A felújítás költségeit az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. saját bevételeiből fedezte.