A Siemens piacra dobja a Simatic ET 200SP PS nevű termékét, ami a Simatic ET 200SP elosztott beviteli/kiviteli (B/K) rendszerhez kifejlesztett egyfázisú tápegység.

s01A negyeik ipari forradalom fontos szereplője a Siemens – fotó: financialtribune.com

A Sitop termékcsaládba tartozó 24 voltos tápegységek 5 és 10 amper névleges áramerősséget szolgáltatnak; tervezésük, konstrukciójuk és funkcióik pedig optimális módon illeszkednek az elosztott vezérlőegység igényeihez. A 24 voltos feszültség kétállású (be/ki) kapcsolója, és a három terhelő áramkörhöz használható dugaszolható csatlakozók megkönnyítik a rendszer üzembe helyezését és karbantartását.

A tápegység rendelkezik egy áramfigyelővel, amely kijelzi a pillanatnyi kimenő áramot, és lehetővé teszi például az energiagazdálkodás optimalizálását. A csupán 75 mm szerelési mélységnek köszönhetően a tápegység használható lapos elosztótáblákon is.

A kimenő feszültség akár 28 V értékre is beállítható annak érdekében, hogy kompenzálja a hosszú vonalakon fellépő feszültségeséseket. A tápegységek rendkívül lapos konstrukciója és kismértékű hőfejlesztése lehetővé teszi helytakarékos felszerelésüket az elosztótáblákra. -30 és +70 °C közötti kiterjesztett környezeti hőmérséklet tartomány és akár 90 % hatásfok jellemzi őket, ami alacsony szinten tartja a hőfejlesztést.

A bemeneti feszültség automatikus átkapcsolásának (85-132/170-264 V AC) és a tanúsítványok széles skálájának köszönhetően a tápegységek a világ minden részén használhatók. A nagy teljesítmény-tartalékok, melyek révén percenként 5 másodpercig másfélszeres névleges áramú "többletteljesítmény" biztosítható, garantálják a megbízható működést, és a nagy bekapcsolási túlárammal járó terhelések zavarmentes kapcsolását.

s02Simatic ET 200SP PS-hez kifejlesztett tápegység – kép: Siemens

A dugaszolható csatlakozók használatával három független terhelési áramkör bontható valamint a 24 voltos feszültség be/ki kapcsolóval egyszerűbbé válik a rendszer üzembe helyezése és karbantartása és az elosztott B/K modulok cseréje.

Az áramfigyelő egység (monitor) feszültség értékként jelzi ki az aktuális kimenő áramot, és összeköthető egy analóg bemenettel. Ebben az esetben 1 V a tápegység névleges áramának, azaz 5 vagy 10 ampernek felel meg. Ezzel a méréssel a felhasználók nemcsak arra képesek, hogy bármely időpontban meghatározzák a terhelési áramot, és észleljék a hibákat a nagyobb áramigény alapján, hanem optimalizálhatják az energiagazdálkodást is.