November 30.-án, a bangladesi Pabna tartományban, egy jelképes indítógomb megnyomásával megkezdődött a Ruppuri Atomerőmű 1-es blokkjának alapozása az első adag beton kiöntésével, ezzel pedig megkezdődött az erőmű kivitelezése.

A Ruppuri Atomerőmű fővállalkozója az Atomsztrojexport Rt., a Roszatom mérnöki divíziója. Az elmúlt két évben előkészítő munkálatok zajlottak az építési területen, elkészült a tervdokumentáció, valamint a projekt megkapta a telephely- és a létesítési engedélyt. Az idei évben az eredeti terveknek megfelelően folytatódott az előkészítés és fontos mérföldkőként november 4-én a bangladesi engedélyező hatóság, a BAERA kiadta az építési engedélyt.

bnAz új atomerőmű látványterve – fotó: greenwatchbd.com

A fővárostól, Dakkától 160 kilométerre épülő Ruppur Atomerőmű két VVER-1200 típusú blokkjának együttes villamos teljesítménye 2400 MW lesz. A fővállalkozói szerződést 2015. december 25-én kötötte Banglades az orosz féllel. A bangladesi atomerőmű referenciablokkja a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésen már üzemelő VVER-1200 típusú blokk, amely a világ első 3+ generációs blokkja. Ez a típus teljesíti az összes nemzetközi nukleáris biztonsági követelményt.

A Paks II-projekt keretében is hasonló két, VVER-1200 típusú blokk fog megépülni. Az Európai Unió a magyar projekt vizsgálata során megállapította többek között azt is, hogy ez a típusú blokk teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is.

Idén novemberben a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első VVER-1200 típusú blokkja a több mint 135 éves amerikai energetikai Power magazintól megkapta a Legjobb erőmű díjat, amelyet még egy amerikai és egy svéd atomerőmű kapott meg. A kiadvány hangsúlyozza, hogy az új 3+ generációs, VVER-1200 típusú novovoronyezsi blokk „a legújabb eredményeken és fejlesztéseken alapul.”

„Az atomerőmű építése régi álma a bangladesi népnek, ma egy lépéssel közelebb kerültünk a megvalósítás felé. Banglades az atomenergiát használó országok sorába lép. A Ruppuri Atomerőmű a jelenlegi legkorszerűbb technológiával épül, amelyért hálásak vagyunk Oroszországnak és az orosz népnek” – hangsúlyozta Sejk Haszina.

„Ma egy olyan létesítmény építése kezdődött meg, amelynek életciklusa nem kevesebb, mint száz év. Ez azt jelenti, hogy megalapozzuk az együttműködést és a barátságot nemcsak a jelenlegi nemzedék, de a gyerekeink és az unokáink számára is. Éppen ilyen innovatív VVER-1200 típusú blokk működik nálunk, Oroszországban is. Ugyanolyan odafigyeléssel és törődéssel építjük a bangladesi atomerőművet, mint otthon a saját blokkjainkat” – jegyezte meg Alekszej Lihacsov.

Az ázsiai térség jól ismert a Roszatom számára, miután a vállalat atomerőműveket épít a Bangladessel szomszédos Indiában is. Az orosz fél többéves unikális tapasztalattal rendelkezik a bonyolult mérnöki létesítmények, így az atomerőművek építése terén a déli, meleg égövi területeken, ahol korlátozottan áll rendelkezésre a hűtővíz. A tervek szerint a Ruppur első blokk kereskedelmi üzemkezdete 2023-ban, másodiké pedig 2024-ben várható. Jelenleg az orosz Roszatomnak 34 atomerőművi blokkra van megrendelése a világ 12 országában.