Villanymotor gyártó együttműködésre lép a francia PSA konszern és a japán Nidec Corporation a PSA hétfői bejelentése szerint.

opelA PSA nemrég az Opel-t is megvette – fotó: closer.hu

A Nidec Leroy-Somer Holding és a PSA konszern egyaránt 50 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a későbbiekben elnevezendő villanymotor gyártó közös vállalatban. A közös vállalat versenyhatósági és bejegyzési feltételek teljesülésével 2018 március-áprilisában alakulhat meg. A PSA közleménye a fejlesztési erőfeszítések hatékonyságának a növelésében és költségei minimalizálásában határozta meg az együttműködés célját. A közös vállalat által gyártott villanymotorokat a PSA, az Opel és a Vauxhall fogja felhasználni járműveiben. 

A PSA idén megvásárolta az Opel-t i, ezáltal pedig a szentgotthárdi gyár is a konszern kezébe került. A szentgotthárdi aktualitásokkal foglalkozó closer.hu hírportál értesülései szerint a PSA konszern szívesebben látna francia motorokat az Opel autókban, ennek hatásait a szentgotthárdi gyárban már érezni: idén már túlvan az üzem egy leépítési hullámon, hosszútávon pedig nem tudni, hogy mennyire lesz sikeres az elektromos autók gyártására való átállás.

A globális járműipari villanymotor piac az elektromobilitás terjedésének köszönhetően 2030-ig több mint megduplázódik a Nidec prognózisa szerint, a 2016-os 2,8 ezer milliárd jenről 6 ezer milliárdra emelkedik. A Nidec 2017 februárjában vásárolta meg a Leroy-Somer vállalatot, az Emerson Electric Co. villanymotor gyártó érdekeltségét.