A Siemens az új Simotics SD Add kisfeszültségű motorok bevezetésével kibővítette következő generációs Simotics SD kisfeszültségű motorsorozatának alkalmazási skáláját, melynek első termékeit az idei év elején dobták piacra.

ssadÚj taggal bővült a sorozat – kép: Siemens

Ez újabb lépés afelé, hogy a vállalat kiszélesítse a nagy erőpróbát jelentő környezeti körülmények közötti használatra szánt, méretezhető standard motorokból álló portfólióját. A sorozat új tagjának, a Simotics SD Add kisfeszültségű motornak jellemző tulajdonsága az alacsony indítási áramszint, ami a korábbinál több alkalmazási lehetőséget kínál: például a motor képes kielégíteni a feldolgozó iparágak szektor-specifikus követelményeit, vagy az áramhálózat fokozott stabilitását kívánó területeken is használható, mivel hirtelen feszültségesés esetén csökkenti a hálózat terhelését. Az ország-specifikus tanúsítványok pedig azt jelentik, hogy ezek a motorok világszerte bárhol, az összes fontos régióban és piacon használhatók.

Noha ugyanazt a teljesítmény szintet nyújtják, az IE3 és IE4 hatékonysági osztályba tartozó magas hatásfokú motorok, például a Simotics SD Add esetén jobb az indítási áram / névleges áram aránya, mint a kevésbé hatékony motoroknál. A Simotics SD Add speciális elektromos tervezése lehetővé tette az indítási áramszintek jelentős csökkentését, ugyanakkor megmaradt a termék kompakt mérete, és nem kellett engedményeket tenni a hatékonyság kérdésében sem.

Az alacsony indítási áramok megnövelik a motor üzemi élettartamát, mivel csökkentik a nyomaték-lökések előfordulásának gyakoriságát, amik mind termikusan, mind a fellépő elektrodinamikus erők következtében fokozottan igénybe veszik a motor tekercselését. Ez a konstrukció lehetővé teszi a tápkábelek, vezérlőszekrények, védőberendezések és ipari vezérlőegységek kompaktabb méretezését is, így alacsonyabb beszerzési és üzemeltetési költségekkel kell számolni.

A kisebb indítási áramszintek azt jelentik, hogy a zavaró feszültség-letörések miatti hálózati terhelések csökkenthetők, ami a hálózat nagyobb stabilitását eredményezi. Ez különösen előnyös olyan régiókban, ahol kevésbé fejlett a hálózati infrastruktúra, valamint az olyan "puha" típusú hálózatok esetén, amilyenek a rendkívül nagy földrajzi területet lefedő országokban, például Kanadában, Oroszországban vagy az USA-ban találhatók.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsék az üzembe helyezést, a szervizelést, a tartalék alkatrészek beszerzését, valamint az opcionális alkotóelemek csatlakoztatását, a Simotics SD Add motorokat szabványos adatmátrix kóddal látják el. Ez lehetővé teszi, hogy a Simotics Digital Data (Simotics digitális adatok) alkalmazást használva mobil végberendezésekről hozzáférjünk az egyes motorokra vonatkozó minden lényeges információhoz; ilyenek például a műszaki adatok, a tartalék alkatrészek és az üzemviteli utasítások.