Újabb két blokkot helyezhetnek üzembe Japánban: Fukui tartomány kormányzója engedélyt adott arra, hogy újraindítsák az Ohi atomerőmű 3. és 4. blokkját.

ohiEgyenként 1180 MW névleges teljesítményű blokkokról van szó – fotó: Reuters

Döntésének meghozatalakor figyelembe vette a lakosság, a hivatalok és a kormány, valamint az atomenergetikai szakemberek véleményét is – idézte Nisikava Isszei szavait a Kyodo hírügynökség jelentése. A létesítményt üzemeltető társaság, a Kansai Electric Power arra számít, hogy az alapos biztonsági ellenőrzések és a fűtőelemek behelyezése után, a jövő év január-februárjában kezdődhet újra az energiatermelés a két, egyenként 1180 MW névleges teljesítményű blokkban, amelyeket 1991-ben és 1993-ban helyeztek üzembe.

Legutóbb idén májusban és júniusban élesztettek újra blokkot Japánban, ugyancsak Fukui tartományban, mégpedig a Takahama Atomerőmű két egységét. Ezzel ötre nőtt az ismét villamos energiát termelő blokkok száma a szigetországban, ahol a 2011. márciusi fukusimai atomerőművi baleset nyomán leállították mind az ötven nukleáris erőművi egységet. A két takahamai blokkon kívül dolgozik már a Kjusu szigetén található Szendaj atomerőmű 1. és 2., valamint a Sikoku energiaszolgáltatóhoz tartozó Ikata erőmű 3. blokkja.

A csúcsidőszakban, 2011 márciusa előtt az atomerőművek adták Japán villamos energiatermelésének a 30 százalékát. Az akkori tervek pedig még arról szóltak, hogy 2017-ig 40 százalékra növelik ezt az arányt. Ma viszont már az a cél, hogy 2030-ra elérje a 20-22 százalékot az atomenergetika részesedése az ország energiamixében.