A fejleményekről a Nukleáris Világszövetség (WNA) által támogatott, atomenergetikai híreket publikáló internetes portál, a World Nuclear News (WNN) számolt be.

Képünk illusztráció  – fotó: pexels.com

A jelentés szerint  néhány nappal ezelőtt írtak alá megállapodást arról, hogy a Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság (China National Nuclear Corporation – CNNC) egy 1000 MW villamos teljesítményű, harmadik generációs, Hualong-1 típusú blokkot létesít a Pandzsáb tartománybeli Csasma (Chashma) nukleáris komplexumának területén, ahol ez lesz az ötödik ilyen létesítmény. Kínában már épül négy hasonló blokk, és a másik kínai állami atomenergetikai óriásvállalat, a China General Nuclear Power Corporation (CGN) ilyet kínál a kelet-angliai Bradwell atomerőművébe is.

Az épülő létesítmény lesz Pakisztán harmadik nagy teljesítményű atomerőművi blokkja – két 1100 MW villamos teljesítményű Hualong-1 már épül Karacsi kikötőváros közelében, és a tervek szerint 2020-ban, illetve 2021-ben üzembe is helyezik őket. Ez jelentős előrelépés lesz a kelet-ázsiai ország energiaiparában. Jelenleg ugyanis a villamosáram-felhasználás mindössze 5 százalékát adja az atom, a kormányzati tervek viszont azt célozzák, hogy 2030-ra ez az arány 20 százalékra emelkedjen.

A pakisztáni atomenergia-bizottság elnöke, Muhammad Naim nemrég azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy 2030-ig 8800 megawattra akarják növelni az ország atomenergetikai kapacitását, és ehhez három-négy nagy teljesítményű blokk létesítését tervezik.

Pakisztán atomfegyverrel rendelkezik, és nem csatlakozott az annak terjesztését tiltó atomsorompó-szerződéshez. Ezért a nyugati atomenergetikai cégek – például a francia EDF – nem adhatnak el neki atomerőművi blokkokat – emlékeztetett nemrég a Reuters, és hozzátette: az Indiában is atomerőműveket építő Roszatom egyik tisztviselője az idén, még korábban ugyancsak azt közölte, hogy az orosz állami atomenergetikai konszern nem működik együtt Pakisztánnal.