A Sion 3AE5 nevű termékével a Siemens vákuum megszakítóinak portfólióját kiterjesztette a középfeszültségű energiaelosztó alkalmazásokra.

ssSiemens Sion 3AE5 – fotó: Siemens

Az új megszakítót középfeszültségű, légszigetelésű berendezések betáplálási, leágazási készülékeként használják. Az előző modellel összehasonlítva a 17,5 kilovolt (kV) névleges feszültségű Sion 3AE5 nagyobb, akár 31,5 kiloamper (kA) erősségű zárlati áramok kezelésére képes, míg az üzemi áram erőssége elérheti a 2500 ampert (A) is. A meghajtó egység új, szélesebb fedele elegendő helyet biztosít egy segédkioldó számára, ami rugalmasabb használatot tesz lehetővé. A megszakító különféle kioldó és reteszelő mechanizmusokkal bővíthető. Az elektromos zárszerkezet nagyobb biztonságot nyújt.

A kapcsolóberendezések kulcsfontosságú alkotóelemeként a megszakítók megbízhatóan végzik az üzemi- és földzárlati áramok kapcsolását, biztosítják a terhelő áramok kontrolált áramlását a hálózatban, valamint védik az elosztóhálózatot és a csatlakoztatott terheléseket a zárlatok ellen. A tipikus alkalmazási területek közé tartoznak a körvezeték egységek és transzformátor állomások, a szélenergia és fényelektromos rendszerek, valamint az ipari üzemek energiaelosztó berendezései.

A gázszigetelésű megszakítóktól eltérően a vákuum megszakítók vákuum oltókamrában szakítják meg az ívet. A hermetikusan zárt vákuum oltókamrák általában nem kívánnak karbantartást és függetlenek a környezeti hatásoktól. Mivel a vákuumban nem történik oxidáció, az érintkezők tartósan tiszták maradnak és egyenletes kapcsolási tulajdonságokat garantálnak a teljes életciklus során. Ennek eredményeként – hasonlóan a Sion sorozat valamennyi vákuum megszakítójához – az új Sion 3AE5 is csak minimális karbantartást igényel: a -5°C és 55°C közötti hőmérséklet tartományban, normál környezeti feltételek mellett akár 10 000 munkaciklus is lehetséges bármiféle újrakenés vagy utánállítás nélkül. Kellő szervizelési eljárásokkal akár 30 000 kapcsolásra is képes az egység.

A Sion 3AE5 vákuum megszakítók fix beépítésű vagy kocsizható változatban állnak rendelkezésre. Az üzembe helyezést különféle kisfeszültségű csatlakozódugók vagy kapocslécek könnyítik. A pólusközéptől mért távolságok, a befogópofa szélességek és a szerelési kellékek széles skálájának köszönhetően a meglevő kapcsolótáblák utólagos modernizálása is könnyen elvégezhető.