Már 2018-ra elérte a 2020-ra kitűzött energiamegtakarítási értékeket a Virtuális Erőmű Program – mondta a programot működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (MI6) ügyvezetője kedden Budapesten, a nemzetközi energiatakarékossági világnapon megrendezett díjátadón.

Képünk illusztráció – fotó: pexels.com

Molnár Ferenc felidézte, a 2011-es induláskor azt tűzték ki célul, hogy a programhoz csatlakozók egy 200 megawattnyi erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, amit már sikerült túlteljesíteni. Bejelentette azt is, hogy 2030-ra a paksi utáni második legnagyobb erőműnek megfelelő méret elérése az új célérték. A MI6 ügyvezetője beszámolt arról, hogy küszöbön áll a magyar módszertani innováció angliai bevezetése, ami várható Svédországban és további európai országokban is.

A VEP hetedszer megrendezett díjátadóján Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a program fővédnöke hangsúlyozta, a természeti erőforrások kizsákmányolása miatti problémákra rendszerszerű válaszokat kell adni. Emlékeztetett, tavaly augusztus 2-a volt az a nap, amikor az emberiség túllépte a bolygó természeti erőforrásainak éves keretét, ugyanez 1970-ben még december 23-ára esett. Szili Katalin úgy fogalmazott: a VEP is mutatja, hogy együttműködés, közös felelősségvállalás nélkül a fenntartható fejlődés megteremtésének kérdéseire nem lehet megfelelő válaszokat adni. Kiemelte, hogy a MI6 által elindított projekt Európa figyelmét is felkeltette.

Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a VEP céljai összhangban állnak a magyar kormány törekvéseivel, gazdaságpolitikai irányelveivel. Az energiahatékonyság kapcsán kiemelte, a kormány több éve dolgozik az elektromos közlekedés fejlődését szolgáló szabályozáson, amelyet a Jedlik Ányos tervben és a hozzá kapcsolódó cselekvési tervben rögzítettek. Ebben egyebek mellett olyan lépéseket határoztak meg, mint az elektromos közlekedéshez tartozó infrastruktúra kiépítése, illetve az ehhez szükséges szabályozási környezet megteremtése.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a VEP 2011-es indulása óta már több ezer vállalkozás, száznál is több önkormányzat, illetve önkormányzati szövetség, több száz iskola és több tízezer diák csatlakozott.

Az éves energiamegtakarításokat a program átszámolja erőművi kapacitásra, vagyis meghatározza, hogy mekkora erőműre nincs szükség a megtakarítás eredményeképpen. Az egyes szervezetek megtakarításaiból "láthatatlan", virtuális erőmű épül, amelynek célja egy nagy, fosszilis – tipikusan gáz-, szén- vagy olajalapú – erőmű kiváltása. Az új, 2030-as célérték eléréséhez új e-mobilitási "erőművi blokk" létesül, és decentralizált "helyi erőművek" építése is elkezdődik a megyék és települések közreműködésével.