Ecuador nemzeti olajvállalata, a Petroecuador cég nemrég a Siemenst választotta, hogy egy 8 MW teljesítményű SGT-300 gázturbinát szállítson a Shushufindi finomító üzem áramfejlesztő berendezéséhez.

Több gázturbinát is szállítanak az erőműhöz – fotó: energydigital.com

A finomító Ecuador keleti részén, Sucumbios tartományban található. Az ütemterv szerint az új egység üzembe helyezésére ez év végén kerül sor. Az SGT-300 turbinával egy Ruston gázturbinát fognak kiváltani.

A Ruston Gas Turbines (gázturbinák) vállalat, mely az Alstom ipari turbina üzletágának 2003-ban történt felvásárlása után lett a Siemens része, az 1950-es évektől kezdve úttörő szerepet játszott a kisméretű, nagyteljesítményű gázturbinák ipari alkalmazásában. Ez a cég vezette be az 1990-es évek közepén a jelenleg legkorszerűbbnek számító DLE (vízbefecskendezés nélküli) égés technológiát.

A Shushufindi finomítóhoz szállítandó ipari gázturbinát az Egyesült Királyságban, a Siemens Lincoln városában található üzemében (korábban a Ruston Gas Turbines cég telephelye) fogják legyártani, míg a berendezés készre szerelésére és tesztelésére az USA Texas államában, a vállalat houstoni létesítményében kerül sor.

Az SGT-300 gázturbina robusztus, gyakorlatban bevált berendezés, amit világszerte használnak energiatermelő alkalmazásoknál. Hírnevét főként az olaj- és gázipari felhasználásnak köszönheti, mivel kompakt konstrukciója, könnyű helyszíni karbantarthatósága és megbízhatósága alkalmassá teszi az ilyen feladatokra. Ezek a jellemzők, valamint a Ruston cégtől örökölt, régi keletű kapcsolat az eredeti berendezésgyártókkal motiválták elsősorban a Petroecuador döntését, mely szerint a Siemens SGT-300 turbinát vásárolják meg.

01A beépítendő berendezés – fotó: SIEMENS

Matthew Chinn, a Siemens New Equipment Solutions Worldwide részlegének ügyvezető alelnöke szerint: "a Petroecuador ugyanazt az OEM technológiát akarta továbbvinni a finomító üzemében és elégedett volt a köztünk kialakult, a Ruston turbina 1984-es üzembe helyezését követő több mint 30 évre visszanyúló kapcsolattal. A turbina kiváltása egy SGT-300 típusú egységgel logikus választás volt, figyelembe véve annak magas hatásfokát és innovatív DLE égő-rendszerét."