A Siemens Németországban, a Hannoveri Vásáron mutatta be a világ első átfogó digitális transzformátor portfólióját.

stA transzformátorok digitális intelligenciával rendelkeznek – fotó: Siemens

Az új Sensformer™ egyesíti magában a fizikai és információs jellemzőket, így a transzformátorok digitális intelligenciával rendelkeznek, függetlenül a termékosztálytól, mérettől és névleges teljesítménytől. Mivel a transzformátorok az energiahálózat kritikus csomópontjaiban találhatóak, tökéletesen érzékelni tudják a hálózatban uralkodó körülményeket, ideértve az energiaáramlással kapcsolatos összes információt. A Sensformer™ révén minden ügyfél könnyen bekapcsolódhat a digitalizációs folyamatba, mivel a korábbi "feszültségszabályozók" információs központokká váltak.

Az adatok segítségével következtetni lehet az eszközök és az energiahálózat állapotára, ami lehetővé teszi a nagyobb rugalmasságot és a teljes hálózat optimalizált üzemeltetését. Míg a jelenleg beszerezhető megoldások költségek és bonyolultság tekintetében további akadályokat jelentenek az ügyfelek számára, a Sensformer™ egység már alapkiépítésben rendelkezik könnyen hasznosítható digitális intelligenciával.

A könnyű használhatóság érdekében a Sensformer™ alapfunkciói (ideértve hardvert, szoftvert és hozzáférést a felhőhöz) egyszerűen vannak megvalósítva. A Sensformer™ további előnye a maximális stabilitás, mivel a fizikai mérések a szükséges minimumra korlátozódnak, és elkerülhető a felesleges informatikai berendezések alkalmazása a helyszínen. 2018 júniusától kezdődően a Siemens teljes transzformátor portfólióját Sensformer™ berendezésekre fogja cserélni.

"A transzformátor iparágnak jelenleg azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy valamennyi eszköz esetén lehetővé kell tenni az összekapcsolhatóságot. A Sensformer™ piacra dobásával egy terméken belül egyesítjük a szükséges funkciókat és információkat, koncentrálva az egyszerűségre és az okos adatokra" – jelentette ki Beatrix Natter, aki a transzformátor üzletág igazgatója a Siemens Energy Management divízióján belül. "Ahogy az okostelefonok felváltották a mobilkészülékeket, a közeljövőben valamennyi transzformátor Sensformer™ berendezés lesz" – tette hozzá Natter.

Az összes Sensformer™ egységet felszerelik IoT átjáróval, lehetővé téve az olajszint, maximális olajhőmérséklet, kisfeszültségű (LV) tekercsáram és GPS koordináták közvetlen, valós időben történő mérését. Minden üzemeltető hozzáférhet olyan felhő alapú platform alkalmazáshoz, ami megjeleníti az összegyűjtött adatokat, és betekintést nyújt az eszközök állapotába és teljesítményébe a feszültségszintek függvényében.

A transzformátorok pontos állapotának ismeretében az energiahálózat üzemeltetői megbirkózhatnak olyan kihívásokkal is, mint a megújuló forrásokból származó és az elosztott rendszerek által termelt energia integrálása az áramhálózatba, ugyanakkor a lehető leggazdaságosabb módon működtethetik a hálózataikat. A következő lépés során az ügyfelekkel közösen alakítják ki a különféle alkalmazáshalmazokat, ahol az egyes alkalmazások az ügyfelek igényeihez vannak illesztve.

A MindSphere nevű termékével a Siemens felhő alapú, nyílt operációs rendszert biztosít ezen alkalmazások fejlesztéséhez. A MindSphere a Siemens felhő alapú, nyílt IoT (Dolgok Internete) platformja, ami a fizikai eszközöket a digitális világhoz kapcsolja, lehetővé téve a hatékony alkalmazásokat és digitális szolgáltatásokat.

A kiberbiztonság a digitalizáció sikerének kritikus tényezője
A Siemens ezt a terméket kategóriájának legjobb kiberbiztonsági jellemzőivel látta el, melyek kielégítik a jelenleg releváns összes szabvány követelményeit. Mivel már eddig is több mint egymillió készüléket csatlakoztattak a MindSphere platformhoz, a Siemens közvetlen tapasztalatokat szerzett arról, milyen kihívásokat jelent a kiberbiztonság az Ipari Dolgok Internete (IIoT) korában. A kiberbiztonsággal kapcsolatos műszaki szakértelem és a tárgykörre vonatkozó ismeretek egyedülálló ötvözete révén a Siemens ideális helyzetben van ahhoz, hogy vezető szerepet játsszon mind a piacon, mind a különféle elgondolások kidolgozása során.

A cég jelenleg mintegy 1275 kiberbiztonsági szakértővel rendelkezik szerte a világon, ideértve azt a körülbelül 25 „fehér kalapos” (etikus) hekkert, akik folyamatosan tesztelik a belső informatikai rendszerek és az ügyfeleknek szállított termékek biztonságát. A Siemens kiberbiztonsággal kapcsolatos tapasztalatai 1986-ra nyúlnak vissza, amikor megalakult a vállalat első informatikai biztonsági csoportja a cég kutatóosztályán, a Corporate Technology szervezetén belül.