Tűz ütött ki a csernobili zónában lévő Vörös-erdőben, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje – közölte kedden az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

csrnbRepülőgépekkel is oltották a tüzet – fotó: Andrew Kravchenko / AP Photos

Viktorja Ruban, a katasztrófavédelem Kijev megyei részlegének a helyszínen tartózkodó sajtófőnöke elmondta, hogy a tűz egyelőre legfeljebb 10 hektár erdőterületet érint. Kisebb gócokban lobbant fel, de egymáshoz közel. Az oltásban jelenleg 120 tűzoltó vesz részt 29 technikai eszközzel, továbbá egy repülőgép és egy helikopter. 

A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel. Ennek a településnek a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt baleset után minden lakosát evakuálták, az összes épületét ledózerolták, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen olyannyira megemelkedett, hogy az addig zöld fenyőerdő fái vörösesbarna árnyalatúvá váltak, innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

Ruban a radioaktivitás szintjével kapcsolatosan azt mondta, hogy az a területen eleve magas, de stabil, azaz növekedést eddig nem mértek. Hozzátette, hogy a tűzoltók biztonságának szavatolása érdekében a szakemberek folyamatosan mérik a sugárzási szintet a területen.

Később közölték, hogy sikerült megfékezni a lángokat a csernobili zónában, nyílt tűz már nem ég sehol, csak parázsló gócok maradtak a területen. A hvg.hu értesülései szernt az oltásban 35 tűzoltókocsi, illetve 150 tűzoltó vesz részt. A tűzoltás kezdete óta 29 bevetést hajtottak végre tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek, összesen mintegy 154 tonna vizet locsoltak az égő erdőre. A tűzoltás a Kopacsi nevű elhagyatott település környékére összpontosul.