Az Ariston Thermo Csoport forgalmát és nyereségességét tekintve eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta tavaly: árbevétele 10 százalékkal 1,57 milliárd euróra (mintegy 489 milliárd forint) emelkedett, kamat-, adózás és értékcsökkenési leírás előtti vállalati eredménye (EBITDA) pedig 7,7 százalékkal, 192 millió euróra (mintegy 59 milliárd forint) nőtt – közölte a cégcsoport kedden az MTI-vel.

ariston groupA cégcsoport 38 országban van jelen – fotó: glassdoor.com

A csoport adózás után 83 millió euró (közel 26 milliárd forint) nyereséget ért el. Az Ariston Thermo tevékenységében három üzletága közül a hőkomfort divízó képviseli a legnagyobb, 75 százalékos súlyt. Ehhez az üzletághoz kötődik a kazánok, gázkazánok, vízmelegítők, köztük az első hibrid technológiával működő elektromos vízmelegítők, illetve a légkondicionálók és napelemek gyártása. 

A milánói központú cégcsoport 38 országban, többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban, Olaszországban van jelen, Magyarországon 1998 óta működtet kereskedelmi képviseletet. Világszerte működtetett termelőüzemeiben a társaság 7000 munkavállalót foglalkoztat.

A csoport tavaly 7 millió terméket értékesített több mint 150 országban. Termékeinek legnagyobb részét (40 százalékát) Nyugat-Európában, 20 százalékát Ázsiában, 18 százalékát pedig Kelet-Európában értékesítik, Olaszország önmagában 10 százalékos, Észak-Amerika 8 százalékos arányt képvisel az eladásoknál. Az Ariston Thermo magyar leányvállalata, az Ariston Thermo Hungária Fűtéstechnikai Kft. az elmúlt 20 évben körülbelül 150 000 kazánt és 600 000 vízmelegítőt adott el a magyarországi piacon.

A közleményben Pavek Gábor, a magyar cég ügyvezetője rámutatott, hogy Magyarországon az építőipar fellendülése jó hatással van a fűtő és vízmelegítő piacra. Kiemelte, hogy Magyarországon az uniós szabályok 2016-os szigorodásával a kazánok piacán egy időre megállt a növekedés, de tavaly az eladások ismét új lendületet vettek. Ez a tendencia várhatóan 2020-ig tart a kondenzációs piacon, ami éves szinten 10 százalékos emelkedést hozhat – vélekedett.

Elmondása szerint az új építésű ingatlanokba sok esetben már a legmodernebb, hibrid technológiát választják, ami hosszú távon jelentős megtakarítást és csökkentett károsanyag-kibocsátást eredményez. 

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2016-os üzleti évben az Ariston Thermo Hungária Fűtéstechnikai Kft.-nek 6,44 milliárd forint volt az értékesítésből származó nettó árbevétele, ami 1,11 milliárd forinttal haladta meg a társaság egy évvel korábbi árbevételét. A cég adózás után 53,89 millió forint nyereséggel zárt, míg a kft. 2015-ös adózott eredménye meghaladta a 227 millió forintot.