A Siemens és a Northvolt a mai napon jelentették be, hogy a jövőben együttműködnek a minőségi és környezetbarát lítium-ion akkumulátorok gyártásához szükséges, vezető technológiák fejlesztésében. A Siemens által 10 millió eurós beruházással is támogatott partnerség a lítium-ion akkumulátorok beszállítására is kiterjed.

01Néhány éven belül akkumulátorhiány jöhet – fotó: Thomas White / Reuters

A klímaváltozás hatásainak enyhítése érdekében Európa felgyorsítja a megújuló energiaforrásokra való átállást. Ennek sarkalatos részét képezik a villamosítás és az akkumulátorok megnövekvő alkalmazása, lehetővé téve a fenntartható közlekedésre való tömeges áttérést és a megújuló energiaforrások integrációját az energiamixbe. Az elektromos áramforrások korlátozottsága miatt Európában néhány éven belül jelentős akkumulátorhiány várható.

„Örömmel támogatjuk a Northvoltot a jövő akkumulátorgyárának építésében. A Digital Enterprise portfoliónkkal hozzájárulunk a versenyképes európai akkumulátorcella-gyártáshoz, amely teljes mértékben képes a szoftverek és automatizálás kínálta előnyöket kiaknázni: nagyobb rugalmasság, magasabb hatékonyság és minőség, rövidebb piacra kerülési idő” – mondta Jan Mrosik, a Siemens Digital Factory divíziójának vezérigazgatója.

„A Northvolt célja a nagyon alacsony CO2-kibocsátással járó akkumulátorgyártás elterjesztése. A Northvolt a Digital Enterprise portfoliónk támogatásával építi meg ultramodern akkumulátorgyárát. Nagyon örülünk, hogy partnerként részt vehetünk ebben a projektben” – mondta Ulf Troedsson, a Siemens Nordics elnök-vezérigazgatója.



A tervek szerint 2020-ra elkészülő gyár a Siemens számára is szállít akkumulátorokat, és a Northvolt a Siemens kiemelt beszállítója lesz. A partnerségi együttműködést a Siemens 10 millió euróval támogatja. A Siemens a Northvolt kezdeményezését a teljes – az akkumulátorcellák tervezésétől a gyártástervezésen át a gyártásig és értékesítésig tartó – értéklánc integrációján és digitalizálásán alapuló, jövőbeli akkumulátorgyártás referenciaprojektjének tekinti.

A technológiai partnerség két fő együttműködési területet érint:

  • Legmodernebb technológiák. A Siemens Digital Enterprise portfóliójának használata révén – amely a gyártástervezéstől, a szoftvereken és automatizáláson át, az ipari kommunikációs hálózatokig és felhőalapú megoldásokig mindent felölel – a Northvolt optimalizálhatja akkumulátorgyártó tevékenységét és növelheti versenyelőnyét.
  • Lítium-ion akkumulátorok beszállítása. A Siemens az akkumulátorokat a Northvolttól szerzi majd be, miután az akkumulátorgyártó üzem elkészül és működésbe lép. A két társaság vizsgálja továbbá a közös fejlesztési programok megvalósításának potenciális területeit, lehetőségeit.

„Az európai ipar gyorsan halad a villamosítás irányába. A villamosítás, automatizálás és digitalizáció terén világszínvonalú szakértelemmel rendelkező Siemens a közeljövőben lezajló átmenet során a Northvolt fontos technológiai partnere, beszállítója és ügyfele lesz. Amint megindul a sorozatgyártás, a világ legkörnyezetbarátabb lítium-ion akkumulátorait állítjuk majd elő” – mondta Peter Carlsson, a Northvolt társalapítója és vezérigazgatója.