A klímavédelemhez kapcsolódó nemzetközi követelményeket csak úgy lehet teljesíteni, ha az atomerőművek továbbra is üzemben maradnak, illetve épülnek újabbak – mondta a párizsi atomipari szakkiállításon tartózkodó Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter telefonon az MTI-nek szerdán.

pksA paksi atomerőmű 2018. június 22-én – fotó: Sóki Tamás / MTI

A miniszter látogatása során szakmai egyeztetéseket folytatott William D. Magwooddal, a OECD NEA (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökség) főigazgatójával, Alekszej Lihacsovval, az orosz Roszatom vezérigazgatójával és Bernard Fontanaval, a francia Framatome elnök-vezérigazgatójával.

A World Nuclear Exhibition szakkiállítás helyszínéről szólva Süli János elmondta: Európában Franciaország a legmeghatározóbb atomenergia-termelő, 58 reaktor biztosítja az ország áramellátásának csaknem 80 százalékát. A szakmai rendezvényen mintegy 650 cég, illetve több mint 20 ezer érdeklődő vesz részt a világ minden részéről. A miniszter tájékoztatása szerint nagy az érdeklődés a két új paksi blokk iránt, többen szeretnének beszállítóként részt venni a munkában.

Süli János hangsúlyozta, az orosz-magyar államközi szerződés szerint a paksi beruházás fővállalkozója a Roszatom, az orosz cég választja ki a beszállítókat, alvállalkozókat az erőmű építéséhez, a magyar fél ezek minősítésében vesz részt. A párizsi kiállításon ugyanakkor a magyar delegáció tájékoztatta és bátorította az érdeklődőket, hogy a fővállalkozó által kiírt tendereken vegyenek részt, illetve ennek során működjenek együtt magyar vállalkozásokkal.

A miniszter felidézte, hogy a paksi beruházás értékének 55 százalékát uniós közbeszerzésekkel kell lebonyolítani, valamint a kormányközi megállapodás értelmében cél a 40 százalékos magyar beszállítói arány elérése. Süli János csütörtökön Párizsban részt vesz az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) ülésén is, amelynek témája az atomenergia jelene és jövője.