A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint jelzésértékű, hogy Észak-Korea továbbra is végez fejlesztési munkálatokat a jongbjoni atomerőműben.

ekaAz észak-koreai jongbjoni atomerőmű – fotó: time.com

Háda Bélát az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában arról kérdezték, hogy a koreai ügyekkel foglalkozó, 38 North nevű amerikai portál szerint műholdas felvételeken láthatók infrastrukturális fejlesztések, amelyek azonban lehet, hogy teljesen függetlenek Phenjan nemrég tett ígéreteitől a nukleáris leszerelésre vonatkozóan.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-én találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, akinek azt állította: elkötelezett a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett. Ennek pontos részletei viszont egyelőre nem ismertek. Háda Béla megjegyezte, a jongbjoni atomerőmű egy jól megfigyelt terület. Ha ott folytatnak beruházásokat, annak üzenetértéke van – vélekedett.

A szakértő azt is kiemelte, hogy Észak-Koreának nincs nagyon más eszköze az Egyesült Államok felé nyomásgyakorlásra, mint a nukleáris program. Jelezte, Észak-Korea és az Egyesült Államok között még csak szándéknyilatkozat volt. Még tisztázniuk kell a fogalmakat, és azt, hogy mit is akarnak csinálni. Ha pedig esetleg zátonyra futnának a tárgyalások, Észak-Korea számára a "nukleáris kártya még benne van a pakliban", és vélhetően nem is fogja azt teljesen eldobni.