A hazai kitermelés a teljes magyar gázfogyasztás 18-20 százalékát biztosítja – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn, ahol bemutatta a hivatal és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat kiadványát.

ppIllusztráció – fotó: pexels.com

A Szénhidrogének Magyarországon: Eredmények, lehetőségek című könyv átfogó képet nyújt a magyar szénhidrogén-vagyonról – emelte ki a szóvivő. Zelei Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke arról beszélt, hogy a szénhidrogénipar a világ egyik legdinamikusabban fejlődő iparága, tíz évenként is olyan fejlesztési ugrások vannak a kutatásban, amelyek akár teljesen újraértelmezhetik a korábbi modelleket, amelyeket az adott technológiai szinten megadtak a kutatócégek. Hangsúlyozta, emiatt érdemes oda is visszanyúlni, ahol korábban azt mondták, nincs vagy nem kitermelhető a szénhidrogén.

A bányászati ügyekért felelős tárca 2013 óta minden évben ír ki koncessziós pályázatokat kőolaj és gáz- kutatásra, 2018 első negyedévében a kitermelt kőolajnak és gáznak a húsz százalékát ezeken a pályázatokon elnyert kutatásokból származó termelés tette ki – mondta a szakember.