A termelési folyamatok optimalizálása miatt az új ipari forradalom, az Ipar 4.0 megoldásai számos területen ma már nem versenyelőnyt, hanem a versenyben maradás alapját jelentik – mondta az MTI-nek telefonon nyilatkozva a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) exportnövelésért felelős helyettes államtitkára hétfőn az oroszországi Jekatyerinburgból.

innoAz idei szakkiállításon – fotó: innoprom.com

Joó István az Innoprom nemzetközi ipari szakkiállítás megnyitóján hangsúlyozta, hogy az egyre szigorúbb versenyfeltételekhez a magyar cégeknek is alkalmazkodniuk kell. Az együttműködési lehetőségek feltárása és a kereskedelmi kapcsolatok élénkítése érdekében a helyettes államtitkár tárgyalt Szverdlovszk megye kormányzóhelyettesével, az uráli kereskedelmi és iparkamara elnökével, valamint Gyenyisz Rogyionovval, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) igazgatójával is.

Joó István a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Magyarország kiemelt partnerének tekinti Szverdlovszk megyét, Oroszország egyik legfejlettebb térségét. Az együttműködés eredményeként sikeres projektek indultak a vízipar és az élelmiszeripar területén – tette hozzá. 

A rendezvény részeként megtartott magyar-orosz vízipari fórumon Joó István kijelentette, hogy a kormány támogatja a magyar vízipari cégek megjelenését az orosz piacon. Az érintett vállalatok külpiaci terjeszkedését segíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyeletével tavaly indított vízipari pályázati program is – jegyezte meg. Kiemelte továbbá a mezőgazdasági termékek, a gyógyszerek és az orvosi műszerek kivitelét, mivel ezek piacán – mint mondta – új együttműködések indulhatnak. 

A Innoprom szakkiállítást 2010 óta rendezik meg minden évben Jekatyerinburgban. A 2018-as esemény kiemelt témája a digitális ipar. Magyarország idén majdnem 100 ország 600 kiállítója között először állított önálló nemzeti standot állított a Fővárosi Vízművek, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Quantic Hungary Kft. és a Lakics Gépgyártó Kft. részvételével. A kiállító magyar vállalatok a korszerű fém-feldolgozási technológiához, ipari automatizáláshoz és a víziparhoz kapcsolódó fejlesztéseiket mutatják be a hétfőn kezdődött és kedden záruló szakkiállításon.