Júliusban 4,9 százalékkal csökkent az ipari termelés Horvátországban júniushoz képest, az egy évvel korábbitól pedig 0,9 százalékkal maradt el – írta a Poslovni Dnevnik című gazdasági napilap kedden a horvát statisztikai hivatal (DZS) adataira hivatkozva.

A horvát Uljanik Csoport rijekai gyára – fotó: Nel Pavletić / Radio Rijeka

A múlt októbere óta az ipari termelés bizonytalanná vált, az elmúlt kilenc hónapból hét hónapban csökkent éves összevetésben, mindössze februárban és júniusban mutatott növekedést. A visszaesés azonban júliusban volt a legnagyobb. Szakértők szerint az élelmiszergyártás 4,3 százalékos, a vegyipari termelés 30,4 százalékos, valamint a szállítási eszközök, elsősorban a hajógyártás 51,5 százalékos csökkenése volt a gyengébb teljesítmény legfőbb oka.

Az év első hét hónapjában az ipari termelés alig 0,2 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva. A várakozások szerint 2018-ban az ipari termelés alacsonyabb lesz, mint 2017-ben volt, amikor 1,9 százalékkal bővült, ez pedig azt jelenti, hogy a növekedés második éve lassul. A lap szerint az ipar teljesítménye még mindig nem érte el a 2008-as szintet, és erőteljesen csökkenő tendenciát mutat.