A Siemens az idei párizsi CIGRE kiállításon mutatta be legújabb alállomásait, amelyek a „beépített jövő” koncepció szerint készültek – azaz a Siemens egyedi műszaki szakismeretein és tanácsadási tapasztalatain alapuló termékek és szolgáltatások 360 fokos, integrált portfolióját.

sssssEgy alállomás, melyet a vállalat eszközeivel szereltek fel – fotó: SIEMENS

Napjaink fő trendjei, a szén-dioxid kibocsátás visszaszorítása, a decentralizáció és digitalizáció alapjaiban írják át az energiaipar forgatókönyvét, komoly kihívások elé állítják világszerte az egyre komplexebbé váló energiarendszereket, és egyre erősebb igény jelentkezik az intelligens hálózatkezelő megoldások iránt.

Mivel az alállomások minden energiarendszer központi elemei, kulcsszerepet játszanak napjaink elektromos hálózatában és szerepük a jövőben még tovább nő. A Siemens a digitális alállomások holisztikus megközelítését alkalmazva konzisztensen felhasznál minden elérhető adatot, modern elemzési és átfogó adat integrációs megoldásokat a Dolgok Internetéhez (IoT) készített, nyílt, felhőalapú platformján, a MindSphere-en keresztül.

„A digitális alállomásokkal a Siemens beépíti a jövőt a ma megoldásaiba. Az energiarendszerekhez a legmodernebb energiatovábbítási és digitalizációs megoldásokat ötvözzük egymással. Javítjuk a hálózat elérhetőségét és megbízhatóságát, jobb hatékonyságot és környezetbarátabb működést biztosítunk. Emellett a „beépített jövővel” ellátott digitális alállomások a működési adatok széles körét biztosítják, optimalizálva az ügyfelek berendezéseinek teljes életciklusát, a beruházástól a működésen át a karbantartásig” – mondta Ralf Christian, a Siemens Energy Management divíziójának vezérigazgatója.

A hagyományos energiarendszerek helyét egyre inkább a rugalmas infrastruktúrák veszik át, amelyeket kétirányú áramszállítás, a fogyasztó-termelők jelenléte, és a természetüknél fogva ingadozó teljesítményt nyújtó, megújuló források szerteágazó hálózata jellemez. A többirányú, komplex energiarendszerek megbízható, biztonságos és hatékony kezelésére kizárólag intelligens és digitális megoldások alkalmasak.

A digitalizáció további fejlesztéseket indukál, mivel az adatok konzisztens használata új lehetőségeket nyit meg, amikor az eszközöket intelligens hálózatok kapcsolják össze. Ezért nyer egyre inkább teret az energiaszektor speciális IoT hálózata, az internet of energy (IoE). Az IoE az intelligens eszközök által generált adatokat intelligens módon hálózatba rendezi, és életciklusuk ideje alatt javítja hatékonyságukat, megbízhatóságukat és nyereségességüket. A digitalizáció és az adatok hálózatba rendezése egy olyan platformon, mint a MindSphere teljesen új horizontot nyit a hálózatüzemeltetés terén. Hatalmas eredmények és előrelépések várhatók a prediktív tervezés, bővített hálózati működés és hozzáadott értékteremtés terén az alap energiatovábbításon felül.

Az áramellátó hálózat és infrastruktúra rugalmasságának biztosítása egyre komolyabb kihívást jelent. A „beépített jövő” koncepció szerint készülő alállomásoknál a rugalmasság mindhárom dimenzióját figyelembe vesszük a zavaró események hatásának csökkentése és a visszaállás sebességének növelése érdekében. Ezek a következők: tanúsított Biztonságos Alállomás Hálózat (SSF) és átfogó internetes biztonsági koncepciókon alapuló digitális védelem; rendszerszintű védelem számos hálózat-stabilitási megoldás – például mobil alállomások, FACTS és plug&play transzformátorok – révén; fizikai védelem például golyóálló transzformátorok, hozzáférési jogosultsági rendszerek és jelenlétérzékelők révén.

A Siemens digitális alállomásai segítenek továbbá az üzleti igényeket a társadalmi igényekkel összehangolni. Alkatrészeik között megtaláljuk a Siemens Blue Portfolió környezetbarát termékeit, megszakítókat, mérőváltókat , gázszigetelésű vákuumoltócsöves kapcsolóberendezéseket amikbe az ún. Clean-Air (tiszta levegő) szigetelések integráltak.