Washingtonnak bizonyítéka van arra, hogy orosz hackerek behatoltak az amerikai energiahálózatba – jelentette ki Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter egy újságírókkal folytatott kerekasztal-beszélgetésen pénteken Moszkvában.

Sokan beszélnek orosz beavatkozási kísérletekről – fotó: technokrata.hu

"Bizonyíték van rá, hogy ilyen beavatkozás történt, és ez megengedhetetlen" – idézte a TASZSZ orosz hírügynökség az amerikai tárcavezetőt. A The Wall Street Journal a TASZSZ beszámolója szerint arról írt júliusban, hogy a magukat Dragonfly és Energetic Bear néven megnevező, a moszkvai vezetéssel kapcsolatban álló orosz hackerek behatoltak az Egyesült Államok energiaellátása irányítási rendszerének számítógépes hálózatába, és ilyen módon potenciálisan eszközt szerezhettek az amerikai energiaellátás lekapcsolásához.

Az orosz hírügynökség megjegyezte: a lap nem hozott fel bizonyítékot arra, hogy a hivatalos Moszkva részese lenne a kibertámadásnak. Perry pénteken Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról tárgyalt az orosz fővárosban.