Magyarország elkötelezettsége töretlen a román-magyar gázszállítási folyosó fejlesztésében – mondta Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár hétfőn, a BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázvezeték projekt csanádpalotai kompresszorállomásán megtartott helyszínbejáráson a szaktárca közleménye szerint.

Románia azt ígérte, hogy 2020-ra megteremti a műszaki feltételeket – fotó: romaniajournal.ro

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte: a látogatáson Marius Gabriel Lazurca budapesti román nagykövet és Ságvári Pál energiabiztonságért felelős utazó nagykövet is részt vett. Kaderják Péter szerint a tervezett román-magyar gázvezeték-fejlesztési projekt magyarországi munkálatai a megfelelő ütemben és rendben zajlanak. Csanádpalotán az engedélyek birtokában már kivitelezési fázisban van a két 4,5 megawattos (MW) kompresszor gépegység áttelepítésével létrejövő új kompresszorállomás létesítése.

A beruházás lehetővé teszi, hogy Romániából 2019 végétől évi 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra. A határkeresztező vezeték Románia irányában már ma is képes ekkora mennyiség kiszállítására. Kaderják Péter szerint az FGSZ Földgázszállító Zrt. rendelkezik mindazon feltételekkel, melyekkel határidőn belül végrehajthatók a jövőben növekvő román-magyar földgázszállításhoz szükséges magyar oldali fejlesztések.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország számára az ellátásbiztonság, a régiós energiapiac fejlődése és a kétoldalú energetikai kapcsolatok dinamizmusa szempontjából is kiemelten fontosak a magyar-román földgázvezetékhez kapcsolódó beruházások. Emlékeztetett: a két országot összekötő szállítási folyosó fejlesztése teljes mértékben összhangban áll az európai uniós határkeresztezési pontok kétirányúsítási törekvéseivel. 

A projekt az energiaforrások diverzifikálásával és a szállítási útvonalak bővítésével erősíti Magyarország és a régió országainak ellátásbiztonságát. A megvalósuló fejlesztés a tagállamok közötti földgáz-összeköttetések javításával költséghatékonyan javítja a közép- és délkelet-európai országok energiabiztonsági helyzetét, ezért a magyar fél megingathatatlan elkötelezettséggel támogatja a szükséges hazai beruházások előrehaladását – mondta Kaderják Péter.