A Siemens és a Dél-idahói Szilárdhulladék-kezelő társaság (Southern Idaho Solid Waste, SISW) a közelmúltban jelentették be, hogy sikerrel üzembe állítottak két SGE-56HM típusú gázmotort, amelyek környezetbarát módon állítanak elő elektromos áramot a hulladékból felszabaduló gázokból a Milner Butte Landfill hulladéktelepen (Burley, Idaho). A Siemens gázmotorjaival naponta mintegy 1 000 tonna hulladék alakítható energiává, és a SISW tisztségviselői szerint ez a mennyiség a közeljövőben még tovább emelkedhet.

s01Naponta mintegy 1 000 tonna hulladék alakítanak energiává – fotó: SIEMENS

A lebomló hulladékból rengeted üvegházhatást okozó gáz, elsősorban metángáz szabadul fel. A SISW mérnökei a Siemensszel és a Siemens üzleti partnerével, az Industrial-Irrigation Servicesszel együttműködésben olyan megoldást fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a hulladék lebomlása során felszabaduló metán befogását és üzemanyagként történő felhasználását villamosenergia-termelési célra. „Láttuk, hogy mennyi gáz szabadul fel a hulladékból, és rájöttünk, micsoda pazarlás egyszerűen elégetni, anélkül, hogy produktívan felhasználnánk” – mondta Nate Francisco, a SISW környezeti menedzsere.

A felszabaduló metángáz befogására és elektromos árammá történő alakítására a Milner Butte Landfill hulladékkezelő két Siemens SGE-56HM gázgenerátort állított üzembe, amelyek a metángáz segítségével elektromos áramot termelnek. A hulladékból felszabaduló gázokból előállított elektromos áramot egy 20 éves szerződés keretében az Idaho Power társasághoz szállítják, alacsony költségű energiaforrást biztosítva a lakosság számára. A két motor mostanáig mintegy 2 000 háztartás ellátására elegendő áramot állított elő. A generátorvezérlővel és irányítópanellel is rendelkező berendezések egyenként 1 300 kWe kapacitásúak.

A Siemens SGE-HM szériája kifejezetten a hulladékból felszabaduló gáz energiatermelési célú hasznosítására készült. A hengerfejeknél, szelepeknél, főtengelyeknél és turbófeltöltőknél alkalmazott modern technológiai és tervezési megoldásoknak köszönhetően az SGE-56HM motorok nagy teljesítményű és alacsony működési költségű alternatívát biztosítanak a SISW és más ügyfelek számára.

„Várakozásaink szerint ezek a motorok 20-30 évig is működni fognak” – mondta Josh Bartlome, a SISW ügyvezető igazgatója. „Megbízható, hosszú élettartamú motorokról van szó”. A SISW becslései szerint az üzem a következő 20 év során mintegy 36 millió dollár árbevételt generál, amelynek a költségek és az infláció levonása után mintegy egyharmada marad meg nettó haszonként. A SISW által használt bevételteremtő modellhez hasonló, hosszú távú megoldások révén a régió alacsonyabb energiaköltségekkel számolhat.

s02A Siemens SGE-HM szériája kifejezetten a hulladékból felszabaduló gáz energiatermelési célú hasznosítására készült – fotó: SIEMENS

„A Milner Butte Landfill projekt jó példa a megosztott energiatermelés jövőjére” – mondta Chris Nagle, a Siemens gázmotor üzletágának észak-amerikai regionális igazgatója. „Ez az üzem kielégíti a helyi lakosság energiaszükségletét, és környezetbarát módon működik. A Siemens büszke rá, hogy a SISW és az Industrial-Irrigation Services partnere lehet ebben a projektben."