A Siemens megrendelést kapott a norvégiai Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK Nett) társaságtól a világ első, SF6-mentes gázszigetelésű, „tiszta levegős”, vákuum technológiával működő, 145kV maximális feszültségű kapcsolóberendezés leszállítására.

A kapcsolóberendezés a bergeni Koengen alállomásban működik majd, amely megújuló forrásból származó villamos energiával látja el Norvégia legnagyobb, óceánjárókat fogadó kikötőjét. Az áramerősség és feszültség mérésére alkalmazott, újszerű rendszereknek köszönhetően a kapcsolóberendezés mérete sokkal kisebb a hagyományosnál. A megállapodás megkötését a Siemens bergeni központjában, 2018. november 5-én ünnepelték meg. Az üzembe helyezés 2019 végére várható.

A megrendelés három 8VN1 gázszigetelésű SF6-mentes, 145 kV feszültségű kapcsolóberendezésre szól – ábra: SIEMENS

Az óceánjárók forgalma folyamatosan növekszik a norvég vizeken. Míg 1990-ben mindössze 100 hajó kötött ki a bergeni kikötőben, 2018 végére ez a szám akár már a 300-at is elérheti. A norvég tengeri kikötők ezért tűzték ki céljukként a hajók kikötésével kapcsolatos károsanyag-kibocsátás csökkentését. Ennek részeként egyre több hajó villamosenergia-igényét a szárazföldön működő, hidroelektromos erőművekből fedezik. A magasabb feszültségek kezelését lehetővé tevő hálózati infrastruktúra fejlesztéséhez a norvég BKK Nett áramszolgáltató a bergeni transzformátor-alállomást modernizálja és kapacitását 45 kV-ról 132 kV-ra növeli, ezzel a legkorszerűbbé téve azt.

A megrendelés három 8VN1 gázszigetelésű SF6-mentes, 145 kV feszültségű kapcsolóberendezésre szól. A gázszigetelésű kapcsolóberendezés (GIS) a kapcsolási funkciókhoz vákuum-megszakítókat, szigetelő gázként pedig kezelt, azaz tiszta levegőt használ. Ennek köszönhetően teljesen elhagyható a kén-hexafluorid (SF6) használata. A projekt keretében a világon most először kerül leszállításra a maximum 145 kV feszültségű, „tiszta levegő” technológiájú, gázszigetelésű, vákuum-megszakítási technológiát alkalmazó kapcsolóberendezés.

„A hidroelektromos források nagy arányának köszönhetően Norvégia rendelkezik a világ legkörnyezetbarátabb villamosenergia-rendszerével. A jelenlegi beruházási kísérleti projekt lényege az SF6 gáz környezetbarát alternatívával történő kiváltása, amely a világon az első ilyen technológiát alkalmazó projekt lesz. A Siemens megbízható beszállító, és úgy gondoljuk, hogy a technológiát várhatóan továbbfejleszti” – mondta Wenche Teigland, a BKK Nett vezérigazgatója. Az első „tiszta levegős” vákuumos megszakítót és „tiszta levegős” transzformátort 2018. júniusban, egy németországi 110 kV-os, nagyfeszültségű hálózaton helyezték üzembe.

„Az SF6-mentes, nagyfeszültségű kapcsolóberendezésre vonatkozó mostani, norvégiai megrendelés azt bizonyítja, hogy ügyfeleink egyre fontosabbnak érzik a fenntartható hálózati technológia alkalmazását – mondta Ralf Christian, a Siemens Energy Management divíziójának vezérigazgatója. – Az úgynevezett »kék portfoliónkba« tartozó SF6-mentes gázszigetelésű kapcsolóberendezés (GIS) nem igényel különleges elővigyázatossági intézkedéseket a működés és újrahasznosítás során, és felsőkategóriás műszaki teljesítményt, maximális biztonságot és megbízhatóságot nyújt. Ezek után már nincs szükség a felhasznált fluorgáz mennyiségének lejelentésére sem.”

siemens02A norvég projekt elemei – ábra: SIEMENS

A most megrendelt 8VN1 gázszigetelésű kapcsolóberendezés főbb jellemzői: 145 kV névleges feszültség, 40 kA rövidzárlati megszakítóképesség, és 3,150 A névleges áramerősség. A hagyományostól eltérő, alacsony feszültségű LPIT transzformátorok lehetővé teszik a különösen kompakt kialakítást. A kapcsolóberendezés mérete és tömege mintegy 20 százalékkal alacsonyabb a hagyományos feszültség és áramerősség mellett működő berendezésekénél. A technológia lehetővé teszi a mérési és védelmi rendszerek rugalmas paraméterezését, az ügyfél egyéni igényeinek megfelelően. Az adatok száloptikán történő továbbítása csökkenti a szükséges kábelezés mennyiségét, és a hagyományos mérési és védelmi rendszerekhez nincs tartalékmegoldás. Az LPIT-k fontos lépést jelentenek a digitális alállomások felé vezető úton.

Az SF6-mentes megszakítók és gázszigetelésű kapcsolóberendezések az éveken át megbízhatóan használt, SF6 gázt szigetelő gázként használó berendezések továbbfejlesztett változatai. Egy vákuum-megszakító egység végzi a kapcsolási és ívoltási műveleteket. A berendezés belsejében található áramvezető részek szigeteléséhez ipari előállítású, tisztított, 80 százalék nitrogént és 20 százalék oxigént tartalmazó levegőt („tiszta levegőt”) használnak. A kapcsolási és ívoltási műveletekhez „tiszta levegőt” használó vákuum-megszakítót alkalmazva a Siemens az „éghajlat-semlegességi” előírások szerint fejlesztette tovább már meglevő technológiáját. Ez a kapcsolási és szigetelési technológia nem rendelkezik semmilyen globális felmelegedési potenciállal (GWP).