A december igencsak hideg időjárási körülmények között telik, sorra dőlnek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok. A MAVIR legutóbb december 19-én 6869 MW értéket regisztrált, amely a valaha mért legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon. Az ok az év végi hajrában, a hideg időjárásban és az ünnepi díszkivilágításban keresendő.

Illusztráció – fotó: pixabay.com

1955 óta állnak rendelkezésre adatok a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt.-nél arra vonatkozóan, mikor mennyi villamos energiát használ az ország. Eddig 2018. december 14-én fogyasztottuk a legtöbb áramot, 6854 MW-t, ám ez a negyedórás átlagteljesítmény csúcsérték tegnap, december 19-én megdőlt, akkor ugyanis 6869 MW értéket mértek.

A gazdasági szereplőknél az év végi hajrá eleve magasabb energia-felhasználást eredményez a karácsony előtti hetekben. A hideg idő miatt a fűtés hatással van a villamosenergia-fogyasztásra, és ezzel párhuzamosan még az ünnepi díszkivilágítás okozza a megnövekedett áramfelhasználást.

Nagyobb villamosenergia-fogyasztás általában november végétől december közepéig fordul elő. Egy átlagos téli hétköznapon 125 000-140 000 MWh közötti országos bruttó teljes napi villamosenergia-felhasználással számolhatunk, függően az időjárástól.  Ha a napi bruttó csúcsidei rendszerterhelést vizsgáljuk, akkor  ez az érték hétköznapokon 6000-6600 MW között változhat. 

Az ünnepi időszakban (december 24. és január 2. között) jellemzően jóval kisebb az ország energia-felhasználása. Ennek egyik oka, hogy  december közepétől gyakorlatilag nem üzemel már a legtöbb gyár és üzem, szabadságot vesznek ki az emberek, a hivatalok, iskolák téli szünetet tartanak. Ebben az időszakban jellemzően alacsonyabb (90 000-110 000 MWh közötti)  energiafogyasztási értékeket regisztrálunk,  és jóval kisebb a rendszerterhelés értéke is (4500-5500 MW).

A MAVIR ZRt. mindig, így kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is biztosítja az előírás szerinti mennyiségű tartalékot, az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő.