A Siemensre esett a választás, hogy egy belépő és értékesítési gázszállító gépsort és egy fagyasztó kompresszorgépsort szállítson az Encana Pipestone feldolgozóüzeme számára, amely a kanadai Alberta tartománybeli Grand Prairie-ben működik.

Illusztráció – fotó: Siemens

A jövőbeli kapacitásbővítéshez is tartalékkal rendelkező Pipestone feldolgozóüzem az Encana számára naponta 19 000 hordónyi nettó nyers kondenzátum feldolgozási kapacitást, valamint naponta 170 millió köbláb nettó bemeneti földgázfeldolgozó kapacitást biztosít. A Pipestone feldolgozóüzem tulajdonosa a Keyera, amely feldolgozási szolgáltatásokat biztosít majd az Encana számára. A létesítmény teljes feldolgozási kapacitása 200 millió köbláb lesz naponta és várhatóan 2021-ben kezdi meg a működését.

Az első gépsor egy Siemens SGT-750 gázturbinából és a gázturbinával meghajtott két Dresser-Rand DATUM kompresszorból áll a bemenő és értékesített gáz sűrítéséhez. Mindehhez egy Siemenes hőhasznosító kazán társul, amely a termeléshez állít elő hőt. A fagyasztási célú sűrítéshez használt második gépsor egy elektromos motorral hajtott Siemens DATUM kompresszorból és egy Siemens frekvenciaváltóból áll.

¤HIRDETES

„A Siemens csúcstechnológiás SGT-750 gázturbinája a teljesítménykategóriájában az egyetlen olyan gázturbina, amely ágazati szinten vezető üzemanyag-hatékonyságot kínál és az egyik legalacsonyabb károsanyag-kibocsátási profillal rendelkezik – mondta Patrice Laporte, a Siemens America Oil & Gas üzletágának alelnöke. – A gépsorkonfiguráció, amely az SGT-750 és a nagy hatékonyságú DATUM kompresszorok összekapcsolásából áll, kiváló megoldást kínál az Encana Pipestone gázsűrítő szolgáltatásához.”

Az SGT-750 turbina eredményességét az energiatermelési és mechanikus meghajtási alkalmazások terén az elégedett ügyfelek sora igazolja és a turbina egyre népszerűbbé válik a létesítményüzemeltetők körében is. 2015-ben a Siemens három, SGT-750 gázturbinával hajtott csővezeték kompresszoros gépsort szállított a Közép-Amerikában működő Fermaca cég El Encino-La Laguna csővezeték projektjéhez. 2017-ben Kína legnagyobb akrilgyártója, a Zhejiang Satellite Energy Co. a Siemenst választotta, hogy a propilénszárító üzemének II. fázisához egy SGT-750 gázturbinát szállítson két Siemens STC-SH egytengelyes kompresszor hajtásához.

„Ehhez a két kompresszor gépsorhoz az összes berendezést egyetlen forrásból biztosítjuk, ami igazolja az Encana töretlen bizalmát a berendezéseink és a Siemens azon képessége iránt, hogy egyetlen szereplőként biztosítson megoldást ügyfeleinek – mondta Matthew Chinn, a Siemens Oil and Gas New Equipment Solutions üzletágának ügyvezető alelnöke. – Ezen kívül a megoldásunk az ágazat versengő termékeihez képest kevésbé tőkeintenzív az SGT-750 turbina alacsonyabb életciklus költségei kiváló jellemzőinek köszönhetően.”

A maximális üzemidővel és alacsony környezetterheléssel az SGT-750 az ügyfelek számára olyan könnyű ipari gázturbinát kínál, amelyet úgy terveztek és fejlesztettek, hogy egy repülőgép-hajtóműre épülő gázturbina méret- és súlyelőnyeit biztosítsa a hagyományos, nagy igénybevételre tervezett ipari gázturbinák robusztusságának, rugalmasságának és hosszú élettartamának megőrzése mellett. 

siemens sgt750A Siemens SGT-750-es gázturbinájának vázlatrajza – kép: Siemens

A DATUM kompresszor-termékcsalád a hatékonyságáról, megbízhatóságáról és egyszerű karbantarthatóságáról ismert, ami ezeket a kompresszorokat ideálisan alkalmassá teszi a tartalék nélkül bemeneti/értékesítési gáz- és fagyasztási célú sűrítési alkalmazásokhoz. 2015-ben az Encana 10 DATUM kompresszorgépsort vásárolt a vállalat Cutbank Ridge programjához, amelyet Brit Columbia északkeleti része földgázforrásainak hosszú távú fejlesztésére dolgoztak ki.