Az Országos Atomenergia Hivatal előírása alapján az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az erőműben történt – a megadott feltételeknek megfelelő – eseményeket bejelenti az OAH-nak, és ezen eseményeket értékeli.

Dolgozók a Paksi Atomerőműben – fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Paksi Atomerőműben 2018 negyedik negyedévében a következő, az INES alapján skála alattinak minősített események történtek:

  • 2018. október 11. – A 4. blokk normál üzemében rezgésmérést végeztek az egyik pótvízszivattyúnál. A mérés a szivattyú hajtás- és a hajtás ellenoldalánál beavatkozási szintet meghaladó rezgésértékeket mutatott. A szivattyú megbontásakor azt tapasztalták, hogy egy csavarfej a tövénél leszakadt, és feltehetően a szivattyú üzeme közben a nyomóág felé távozott a szivattyúból. A csavarfej felkutatására irányuló ellenőrzés a normál üzemeltetés mellett lehetséges helyeken megtörtént, de a csavarfej csekély mérete miatt nem járt eredménnyel. Az elvégzett biztonsági elemzések alapján a blokk a főjavításig biztonságosan üzemeltethető volt. A 4. blokk 2019. február elején elkezdett főjavítása alatt a szükséges további ellenőrzéseket elvégzik.
  • 2018. október 19. – A 2. blokkon végzett negyedéves olajtartalom-mérés alapján az egyik biztonsági villamos ellátást biztosító dízelgenerátor kenőolajrendszerében lévő olaj víztartalma meghaladta az előírtat. A belső hűtővízkör ellenőrzéséhez a dízelgenerátort bénítani kellett. Az ellenőrzés az 1. henger repedését tárta fel. A hiba elhárítását nem lehetett 24 órán belül elvégezni, ezért a blokkot az előírásoknak megfelelően leterhelték. A karbantartó személyzet és a dízelgenerátort gyártó cég szakemberei elvégezték a henger cseréjét. A hengercserét követő forgógépes próbák a dízelgenerátor üzemképességét igazolták. 
  • 2018. november 16. – Az 1. blokk főjavítása során a blokkvezénylői személyzet a reaktor keverőtéri, a természetes cirkulációban részt vevő hurkok meleg ági és az átrakómedence hőmérsékletének lassú emelkedését tapasztalta. A hibafeltárás során az egyik armatúrát zárt, kikötött állapotban találták, ami az érintett gőzfejlesztő hőelvonási funkciójának megszűnését okozta. Az armatúra kinyitásával a hőelvonási funkció helyreállt.
  • 2018. december 4. – A 4. blokk normál üzeme alatt egyes villamos kábelterek beépített tűzivíz oltórendszerének reteszpróbája során az egyik tűzivízgömbcsap megszorult. A javítás időszakára több helyiség oltóvíz nélkül maradt, de egy esetleges tűz esetén a helyszínre rendelt tűzoltó azonnal meg tudta volna kezdeni a tűz oltását, ezért az esemény üzembiztonságra gyakorolt hatása alacsony volt. A javítás ideje meghaladta a 24 órát, ezért az eseményt az érintett hatóságok számára be kellett jelenteni. A gömbcsap cseréjét követően a tűzivíz oltórendszeri reteszpróbáját sikeresen végrehajtották.

Illusztráció – ábra: haea.gov.hu

  • 2018. december 16. – Az I. kiépítésen az egyik biztonsági rendszer üzem közbeni karbantartása alatt a biztonsági hűtővízrendszer csővezetékeinek rekonstrukciója, cseréje volt folyamatban. A rekonstrukciót végző szakemberek az ütemtervben megjelölt időpontnál korábban vágták el a kijelölt csővezetéket, és ezzel egy hőcserélő üzemképtelen lett. A csővezeték javítását és cseréjét elvégezték, ezzel a hőcserélő üzemképessé vált.
  • 2019. február 14-én 15:11-kor automatikus védelmi működés következtében a teljesítmény 59%-ra visszaesett az 1. blokkon. A hiba elhárítását követően a blokk 17:11-től újra névleges teljesítményen üzemel.