A Siemens H-osztályú gázturbinák első piaci bevezetésére közel egy évtizede került sor. Most jelentős mérföldkövet sikerült elérni, hiszen a gázturbinák működési ideje meghaladta az egymillió órát.

stFolyamatosan fejlesztik – fotó: SIEMENS

Jelenleg 70 turbina működik négy kontinensen és eddig közel 100 gép került értékesítésre – így kategóriájában az SGT-8000H piacvezető, kiemelkedő teljesítményt nyújt és az iparágban benchmarknak számít. Első megjelenése óta a Siemens SGT5-8000H gázturbina teljesítménye 375 megawattról 450 megawattra nőtt, és hatékonysága több mint 61 százalékra javult a kombinált ciklusú üzemeltetésben. A folyamatos fejlesztéseknek és a HL-osztályú gázturbináktól átvett technológiáknak köszönhetően a Siemens tovább fejleszti a H-osztályú turbinákat és azok kínálatát.

Az SGT-8000H gázturbina magas kombinált ciklusú hatékonysága, kiforrottsága és megbízhatósága különösen fontos olyan városi területeken és országokban, ahol az energiaigény folyamatosan nő – mint például Mexikóban, Egyiptomban, Malajziában. Az SGT-8000H széles terhelési sávban, alacsony NOx-kibocsátással és rendkívül rugalmasan működik, terheléskövető módon 60 MW/perc (SGT6-8000H, 60Hz) / 80 MW/perc (SGT5-8000H, 50Hz) mellett. Ezzel ideális választás ciklikus csúcsterheléses környezetbe is.

A működési rugalmasság segít a hálózat kiegyenlítésében, ami egyre nagyobb nehézséget okoz a megújuló energia források növekvő részaránya miatt. A turbina kombinált hő- és villamoserőművekben (CHP) is használható – erre jó példa a németországi Lauswardban működő CHP-erőmű, ahol a felhasznált földgáz általános üzemanyag-hatékonysága így 85 százalékot is elérhet.

A H-osztályú turbinákat világszerte használják, sok turbina üzemel például az Egyesült Államokban és Délkelet-Ázsiában. Gyorsan növekvő energiaszükségletük miatt a kis területű és gyorsan fejlődő ázsiai országok (például Dél-Korea, Kínai Köztársaság (Tajvan), Szingapúr és Hongkong) választása is gyakran a H-osztályú turbinára esik. Dél-Koreában jelenleg 15 SGT6-8000H gázturbina üzemel.

Az SGT-8000H flotta jelentős növekedéséhez hozzájárult a Siemens történetének legnagyobb egyedi rendelése. 2015-ben az Egyptian Electricity Holding Co. (EEHC) 24 db H-osztályú gázturbinát rendelt. A turbinákat mindössze 27 hónap alatt üzembe állították kombinált ciklusú (CCPP) erőművekben, Beni Suef, Burullus, New Capital helyszíneken. A projektben a Siemens generálkivitelezőként (EPC) is szerepelt. Erről bővebben ezen a linken olvashatnak.

2017-ben a Siemens megjelentette a HL-osztályú gázturbináit, amely a H-osztályú turbinák bevált tervezésére és működési tapasztalataira épült. Új, de alaposan tesztelt technológiák – mint például a lapátok rendkívül hatékony belső hűtése és modern égési rendszer – révén ezek a nagygépek 63 százalék feletti CCPP hatékonysággal dolgoznak. Az 50Hz-es verzió teljesítménye 593 MW. A 60Hz-es HL-osztályú, 405 megawattos SGT6-9000HL turbinából már két darabot adtak el. Az első 50Hz-es SGT5-9000HL az Egyesült Királyságban kerül majd beüzemelésre. A berendezések gyártása már folyamatban van.