Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az amerikai tulajdonú Flowserve Hungary Sevices Kft. budapesti mérnöki központjának irodaavató ünnepségét megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.

flowserveMunkatársak az amerikai tulajdonú Flowserve Hungary Services Kft. mérnöki központjának irodájában az avatóünnepség napján – fotó: Mónus Márton / MTI

Kiemelte, hogy a korábban egyszerű termelési, kereskedelmi tevékenységgel jelen lévő vállalatok egyre inkább Magyarországra hozzák a magas hozzáadott értéket képviselő, bonyolultabb szolgáltatáshoz, kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó munkahelyeket is.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Magyarországon Debrecenben és Veszprémben jelenlévő Flowserve vállalat budapesti beruházásának értéke 3,26 milliárd forint, amelyhez a magyar kormány 620 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, tekintettel a magas kutatás-fejlesztési tartalmat jelentő mérnöki munkahelyekre.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy tavaly a Magyarországra hozott 98 nagy beruházásból 29 szolgáltató, technológiai vagy kutatás-fejlesztési központ volt. Soha korábban ennyi, ilyen magas hozzáadott értéket képviselő beruházás egyetlen esztendő leforgása alatt Magyarországra nem érkezett – mondta. Hozzátette, hogy a tavaly Magyarországra érkezett nagyberuházások által létrehozott munkahelyeken a fizetések egy év alatt 40 százalékkal nőttek.

Szijjártó Péter ismertette, hogy a Flowserve a világ 55 országában mintegy 18 ezer munkavállalót foglalkoztat, tavalyi éves árbevétele megközelítette a 4 milliárd dollárt. Magyarországon a cég az 1990-es években kereskedelmi tevékenységet, majd 2016-ban globális üzleti szolgáltató központot alakított ki, jelen van Debrecenben és Veszprémben, most pedig a magasabb hozzáadott értéket jelentő kutatás-fejlesztésre alapuló mérnöki központot hoz létre Budapesten.

A miniszter kiemelte, hogy a Flowserve beruházása újabb előrelépést jelent a magyar-amerikai gazdasági együttműködésben. Mint mondta, az Egyesült Államokból érkező beruházók alkotják a németek után a második legnagyobb befektetői közösséget, a Magyarországra érkező beruházások 15 százalékával. A Magyarországon jelen lévő 1700 amerikai vállalat 105 ezer munkavállalót foglalkoztat. Tavaly az Egyesült Államokba irányuló magyar export 11 százalékkal nőtt, és a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta az 5,7 milliárd dollárt – mondta Szijjártó Péter.

Scott Rowe, a Flowserve cégcsoport elnöke az irodaavatást megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a budapesti beruházással erősítik magyarországi elkötelezettségüket, döntésükhöz hozzájárult a szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetősége, a Budapesti Műszaki Egyetemmel meglévő jó kapcsolatukból adódó minőségi munkaerő megléte. Bácskai János, a IX. kerület polgármestere Ferencváros fejlődéséről szólva hangsúlyozta, hogy a kerületbe folyamatosan érkeznek a befektetők.