Az LMP fontos információkat hiányol a paksi bővítés nemrég nyilvánosságra hozott szerződéséből. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes a többi között a felmondás vagy a módosítás feltételeiről vár további tájékoztatást – mondta szerdai sajtótájékoztatóján.

A Paksi Atomerőmű – fotó: atomeromu.hu

Az ellenzéki politikus a Magyarország és a Roszatom közötti megállapodásból megismert, 150 oldalas dokumentumról azt mondta: abból nem derül ki a részletes műszaki ajánlat, de a fizetési vagy a munkavégzést érintő határidők sem. A képviselő a kötbér és a felelősségi viszonyok részleteit is hiányolja a szerződésben, de ezekről – mint maga is rámutatott – bíróság mondta ki, hogy azok nyilvánosságra hozatala üzleti érdekeket sértene.

Nem tudható az sem, hogy mi történik a keletkező radioaktív hulladékokkal, holott ezek lebomlási ideje több száz év. Megjegyezte: a Pécs térségében élőket továbbra is félelemben tartja a kérdés, hiszen várhatóan Bodára tervezik a hulladéktárolót, de még annak ellenére nem kezdték el a helyszín alkalmasságának vizsgálatát, hogy Pakson már építkezésbe fogtak. A dokumentum arra sem utal, hogyan biztosítja a kormány azt az ígéretét, hogy a munkálatok 40 százalékát magyar vállalkozók végzik – folytatta.

Schmuck Erzsébet a nyilvánosságra hozott szerződés érdekes pontjának ítélte, hogy az lehetővé teszi az orosz félnek további pénzügyi igények támasztását a megállapodott összegen felül. Megismételte pártja álláspontját: a paksi bővítés biztonsági és fenntarthatósági aggályokat is felvet, de az pénzügyi okokból sem támogatható, mert a projekt szerinte rossz üzleti számításokon alapul. Nem olcsó és nem tiszta energia az atomerőműben termelt, hiszen annak árába sem az erőmű létesítésének, sem a hulladék elhelyezésének költségei nem épülnek be – jelentette ki.