A Siemens SGT-A45 mobil gázturbinájára megérkezett az első megrendelés a Bayat vállalatcsoporthoz tartozó Bayat Power társaságtól.

siemens bAz SGT-A45 mobil gázturbina – fotó: SIEMENS

Néhány hónapon belül az észak-afganisztáni Jowzjan megyében az SGT-A45 mobil gázturbinára épülő, komplett gáztüzelésű erőmű kezdi meg az áramtermelést. A mobil berendezés aeroderivatív gázturbinát használ, amely akár 41 megawatt villamos teljesítményre képes. Az SGT-A45 teljes körű tesztelése és beüzemelésre való felkészítése a gyárban történik meg, és a trailerre szerelt, guruló kivitelnek köszönhetően minimalizálhatók a helyszínen szükséges építkezési munkák. A berendezés néhány hónapon belül megkezdheti az áramtermelést, és mintegy 200 000 otthont fog ellátni árammal. Az 1970-es évek óta Afganisztánban az első gáztüzelésű áramtermelő erőművel kapcsolatos projektként a Bayat Power Phase 1 projekt tiszta forrásból származó, megbízható áramellátást garantál, megtéve az első lépést az ország energiafüggetlensége felé.

„A Siemens SGT-A45 mobil berendezése a piacon jelenleg kapható legerősebb és leghatékonyabb gázturbina. Kiváló termékünknek és a Bayat Power afganisztáni infrastruktúra-telepítési tapasztalatainak köszönhetően rövidesen megkezdheti működését az ország első, új, gáztüzelésű áramerőműve, amire az elmúlt 40 évben nem volt példa. Ebben a kiemelten fontos projektben a Siemens aligha találhatott volna megfelelőbb partnert, mint a Bayat Power” – mondta Julian Erfurth, a Siemens Gas and Power operatív vállalatának értékesítési alelnöke. Áramszükségletének nagy részét Afganisztán jelenleg importból fedezi. A Bayat Power Phase 1 projektnek köszönhetően az ország csökkenheti importfüggőségét és felhasználhatja saját földgázkészleteit. Emellett a helyi villamosenergia-termelés kulcsfontosságú a gazdasági növekedéshez, társadalmi fejlődéshez és a biztonság javulásához.

„A Bayat Power Phase 1 valóban úttörő projekt, amely nem jöhetett volna létre az innovatív, hatékony és nagy teljesítményű SGT-A45 mobilturbina, valamint a Siemens, a Bayat Power és az Afganisztáni Iszlám Köztársaság kormányának közös jövőképe nélkül – mondta Dr. Ehsan Bayat, a Bayat Group elnök-vezérigazgatója. – Ez a projekt nemcsak egyedi lehetőséget kínál a kreatív magánberuházók és a Siemens kiterjedt műszaki szaktudásának és vezető turbinatechnológiájának összekapcsolására, megnyitva az utat Afganisztán előtt a gazdasági fejlődés felé vezető úton, hanem újabb példaként is szolgál a Bayat vállalatcsoport afganisztáni, hazai energiaipar támogatása iránti elkötelezettségére, amellyel elősegíti új iparágak áramhoz jutását, a munkahelyteremtést, és az egész ország számára kedvező lehetőségek létrejöttét” – tette hozzá.

Az SGT-A45 mobil gázturbinát a gyors áramtermelés iránti növekvő piaci igények hívták életre. A berendezés az elérhető legjobb hatékonyságot és rugalmas telepíthetőséget biztosít. Az SGT-A45 ennek megfelelően kiváló választás az alulfejlett infrastruktúrával rendelkező régiók számára, ahol azonnali igény van áramellátás iránt. A berendezés lelke a Siemens SGT-A65 (korábbi nevén Industrial Trent 60 gázturbina), amely Rolls-Royce Aero Engine technológiáját használja. Minden SGT-A45 teljes körű tesztelése és beüzemelésre való felkészítése már a gyárban megtörténik, így a helyszínen 2 héten belül üzembe állítható, és minimalizálhatók a helyszínen szükséges építkezési munkák.