Norvégia legnagyobb áramszolgáltatója, a Hafslund Nett szerződést írt alá a Siemenssel az Akershus, Oslo és Østfold körzetekben működő, regionális villamosenergia-hálózat működtetéséhez szükséges modern elosztóhálózati menedzsment rendszer (ADMS) megrendeléséről.

siemens010101Illusztráció – fotó: SIEMENS

A teljesen integrált hálózatirányítási központ lehetővé teszi majd a teljes villamosenergia-hálózat figyelését és vezérlését, minden (nagy, közép és kis) feszültségtartományban. Az új megoldás emellett biztosítja a külső IT/OT-rendszerek – például ügyfél-információs, munkaerőmenedzsment- vagy földrajzi információs rendszerek – egyszerű integrációját. A projekt várhatóan 2022 elején lesz működőképes.

A szerződés értelmében a Siemens szállítja a SCADA-rendszert is magában foglaló ADMS-t, a hibakezelést és helyreállítást biztosító Outage Management rendszert egyetlen közös felhasználói környezetben, továbbá az automatikus hibaelemzést, hálózatelemzést és terhelés-előrejelzést magában foglaló elosztóhálózati alkalmazásokat (DNA). Ezek valós idejű adatokkal segítik a szolgáltatót a teljes hálózat állapotának felmérésében, a hálózat helyes működésének javításában az ellenőrzés optimalizálása révén, valamint a rendkívüli helyezetek, például hibák vagy limittúllépések kezelésében.„A Spectrum Power portfóliónak köszönhetően a Siemens egyetlen közös platformba foglalt, modern hálózatvezérlési megoldást tud kínálni – mondta Nils Klippenberg, a Siemens Smart Infrastructure északi területekért felelős ügyvezető igazgatója. – Ennek révén ügyfeleink számára megbízhatóbb energiaellátást, az intelligens mérőadatok alapján történő gyorsabb hibadiagnosztikát, optimalizált hálózati működést és az áramkimaradás megelőzését lehetővé tevő megoldásokat tudunk biztosítani.”

„A Hafslund nagy várakozással tekint a Spectrum Power 7 alapú, modern elosztóhálózati menedzsment ADMS-rendszer üzembe helyezése elé. Alapos és körültekintő beszerzési folyamat eredményeként esett választásunk a Siemensre, mivel meglátásunk szerint a Spectrum Power ADMS felel meg legjobban jelenlegi és jövőbeni igényeinknek” – mondta Sigurd Kvistad a Hafslundtól.