A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) a részvények összességének megszerzésével irányítást szerezne a jelenleg kisebbségi tulajdonában álló, a földgáz biztonsági készletezést végző MMBF Földgáztároló Zrt. felett – tette közzé a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a honlapján.

mmbfAz MMBF Földgáztároló Zrt. szöregi biztonsági gáztározójá glikolregeneráló berendezései Algyőn – fotó: Rosta Tibor / MTI

A GVH honlapján közöltek szerint az összefonódás bejelentése július 29-én történt. Az MMBF többségi tulajdonosa 51 százalékkal a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Az MMBF Földgáztároló Zrt. jegyzett tőkéje a ceginformació.hu adatai szerint 26,022 milliárd forint, nettó árbevétele 2018-ban 25,427 milliárd forint volt.

Az MSZKSZ tagjai az olaj- és földgázpiac törvényben meghatározott szereplői, évente meghatározott tagdíjat fizetnek a szövetségnek. Az 1993-ban létrehozott, állami felügyelet mellett működő MSZKSZ feladata Magyarország biztonsági szénhidrogén-tartalékának készletezése az erről szóló törvény szerint.