Három éve először csökkentek a termelői árak Kínában a múlt hónapban, mert a gyengülő bel- és külföldi kereslet csökkenése miatt a kínai gyártóknak lejjebb kellett vinniük az áraikat, hogy megőrizhessék piaci részesedésüket. A legsúlyosabb, 8,3 százalékos éves árzuhanás Kínában a kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó vállalatokat sújtotta. 

Sanghaj, Kína egyik legfejlettebb városa – fotó: pixabay.com

A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint a termelői árak éves összevetésben 0,3 százalékkal mérséklődtek, ezzel először csökkentek 2016 augusztusa óta. Április óta már hónapról hónapra egyre kevésbé emelkedett a termelői árindex. Az előző hónapban az árak emelkedése megállt, és elemzők júliusra is stagnálást vártak. A kereslet gyengülése mellett a nyersolaj, a vasérc és egyéb nyersanyagok árainak visszaesése is hatással volt a júliusi adatra. 

A legsúlyosabb, 8,3 százalékos éves árzuhanás Kínában a kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó vállalatokat sújtotta. A termelői árak meredek visszaesése volt tapasztalható az olajfinomítók és a vegyi üzemek körében is. Egyes építési alapanyagok ára is jelentősen gyengült júliusban, mivel a szélsőséges meleg, illetve a nagy esőzések folytán számos építkezést átmenetileg fel  kellett felfüggeszteni. 

A fogyasztói árak éves összehasonlításban 2,8 százalékkal emelkedtek júliusban, egyre közeledve a 3 százalékos célszámhoz az előző  két hónapban egyformán 2,7 százalékos adat után. A júliusi növekedés ezzel 17 havi csúcsra ért, enyhén felülmúlta a 2,7 százalékos elemzői várakozásokat. A változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció 1,3 százalékos volt, az előző két hónap 1,6 százalékos adata után. 

Az ipari kereslet alakulását tükröző termelői árak csökkenése újra felszínre hozhatja a deflációs félelmeket, valamint agresszívabb gazdaságélénkítő intézkedések elfogadására késztetheti a hatóságokat. A kínai és a hongkongi tőzsdei indexek a hírre újból visszaestek pénteken, miután épp kezdtek magukra találni a jüan árfolyamának gyengülése, és az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus fejleményei okozta bizonytalanság után.

Az arany ára pénteken ismét az unciánkénti 1500 dollár fölött alakultak annak köszönhetően, hogy a két gazdasági nagyhatalom közötti kereskedelmi háború és a világgazdaság növekedésének lassulása miatt támadt aggodalmak hatására megnőtt az érdeklődés a biztonságosabbnak ítélt befektetések iránt.