Háromszáz elektromos rollerből álló flotta kiépítését tervezi Hódmezővásárhelyen Grezsa István (független) polgármesterjelölt.

erGrezsa István egy elektromos rollerrel – fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A politikus pénteken az alföldi településen tartott sajtótájékoztatóján – melyre maga is egy elektromos rollerrel érkezett – azt mondta, Hódmezővásárhely óriási város, csaknem 50 ezer hektár a közigazgatási területe, ezért nehéz megszervezni a közlekedést. Jelentős változást hoz majd a tram-train elkészülte – a tervek szerint 2021 szeptemberére – amely félórás villamosúttal összeköti Hódmezővásárhely és Szeged belvárosát – közölte a polgármesterjelölt.

Grezsa István bejelentette, a tram-train környezetbarát beruházásához csatlakozva elektromosroller-rendszer kiépítését tervezi, amely elsősorban a fiatalabb korosztálynak lehet vonzó. A politikus kifejtette, Európa egyik legolcsóbban működtethető elektromosroller-flottáját szeretné Hódmezővásárhelyen kialakítani. A városban több ponton elhelyezett eszközöket mobiltelefonos alkalmazás segítségével lehetne bérelni.

A teljes rendszer 2021 szeptemberétől működne, de a próbaüzem már jövőre elkezdődhetne – tudatta Grezsa István. Hódmezővásárhely a kerékpárok városa, csaknem 70 ezer bicikli van a helybeliek tulajdonában. A rollereket nem a kerékpárok helyett, hanem azok mellett használnák – mondta a politikus.

A város kiválóan alkalmas az új szolgáltatás bevezetésére, hiszen belterületen 32 kilométer, külterületen 50 kilométer kerékpárút van, és a Modern városok program keretében további 117 kilométer építését tervezik – közölte a polgármesterjelölt. A 14 évesnél idősebb érdeklődők 12 rollert hétfőtől ingyenesen kikölcsönözhetik a polgármesterjelölt irodájában.