Megkezdődtek a végső szerelési munkálatok a National Instruments (NI) debreceni gyárának új, "D" épületében, az 5,5 milliárd forintos fejlesztést 2,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány – közölte Ábrahám László, a gyár igazgatója csütörtökön a helyszínen, sajtótájékoztatón.

ni01Az amerikai National Instruments leányvállalatának, az NI Hungary Kft. Debrecenben épülő negyedik gyárépülete 2019. szeptember 26-án – fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere az épület sajtóbejárása után emlékeztetett rá, hogy a National Instruments az egyik első nagyvállalat volt, amely 2001-ben elhatározta, hogy a városban hozza létre telephelyét. A városvezetés akkor úgy határozott, hogy a hagyományos, főleg mezőgazdasági termékek feldolgozására alapozott, elmaradott gazdasági szerkezet helyett a magas hozzáadott értéket előállító beruházásokat támogatja – tette hozzá. Megjegyezte, hogy ebben a sorban az NI volt az első, amely azóta folyamatos fejlesztéseivel Debrecen gazdaságának sikertörténetét is írja.

Ábrahám László kiemelte: az elmúlt 18 évben a – mérés- és irányításautomatizálás terén piacvezető – amerikai cég folyamatos befektetésekkel bővítette kapacitásait. Hosszú távú tervei igazolásaként 2016-ban jelentette be azt az 5,5 milliárd forint értékű beruházást, amelynek eredményeként 210 magas hozzáadott értékű munkahelyet hoz létre új globális szolgáltatóközpontjában. A projekt megvalósítása a határidő szerint halad, az új irodaépület várhatóan ez év végéig elkészül.

Az új épületbe 250-en költözhetnek be, mindannyian magas hozzáadott értékű pozícióban, mérnöki és informatikai kutatás-fejlesztési és más emberi erőforrás, értékesítési és szolgáltatási területeken dolgoznak, a legtöbbjük felsőfokú végzettséggel, angol és más idegen nyelv ismeretével – sorolta az igazgató.

Hozzátette: a texasi székhelyű National Instruments vállalatcsoport közös értékteremtésének egyik kiemelt területe a fenntarthatóság, amit az NI nemcsak a fenntartható megoldásokat lehetővé tevő elektronikai termékei, de saját ökológiai lábnyomának csökkentése révén is igyekszik elősegíteni.

ni02Az amerikai National Instruments leányvállalatának, az NI Hungary Kft. Debrecenben épülő negyedik gyárépülete – fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A debreceni gyártó- és szolgáltató központ további bővítésekor ezért kiemelt cél volt az új, 6000 négyzetméteres épület környezeti terhelésének minimalizálása – jelezte Ábrahám László. A NI Hungary Kft. értékesítésének nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint tavaly 3,8 milliárd forint volt a 2017. évi 4,2 milliárd forint után. Az adózás előtti eredmény a 2017. évi 60,6 millióról 69,5 millióra emelkedett egy év alatt.