A BLS Cargo svájci vasúti fuvarozó vállalat 25 Vectron MS mozdonyt rendelt a Siemens Mobility-től, amelyek üzemeltetését az észak-déli folyosón tervezik. Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Hollandiában és Belgiumban fogják őket használni.

blsA Siemens Vector mozdony – fotó: Siemens

A mozdonyok leszállítása több fázisban történik 2020 végétől 2025-ig. Ezzel a megrendeléssel a BLS Cargo által működtetett Vectron flotta összesen 40 mozdonyra nő. A vállalat korábban 15 mozdonyt rendelt a Siemens Mobility-től 2015-ben. „A BLS Cargo részéről ez a további bizalom megerősíti Vectron mozdonyunk megbízhatóságát és teljesítményét, amely kielégíti a határokon átnyúló európai teherszállítás követelményeit, és maximális rugalmasságot nyújt ügyfeleinknek” – mondta Sabrina Soussan, a Siemens Mobility vezérigazgatója.

„Az új mozdonyokkal bejutunk a belga piacra és még jobban, még szorosabban össze tudjuk hangolni műveleteinket belga leányvállalatunkkal, a Crossrail-el – mondta Dirk Stahl, a BLS Cargo vezérigazgatója. A BLS Cargo által rendelt mozdonyok legnagyobb teljesítménye 6,4 megawatt, csúcssebessége 160 km/ó, és föl vannak szerelve az előírt nemzeti vonatbefolyásoló rendszerekkel, valamint az Európai Vonatbefolyásoló Rendszerrel (ETCS).

A Siemens Mobility már több mint 950 Vectront adott el összesen 47 ügyfélnek. A mozdonyok eddig összesen már több mint 245 millió kilométert tettek meg szolgálatban, és üzemeltetési tanúsítással rendelkeznek Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, Svédországban, Svájcban és Törökországban.

A Siemens Mobility a Siemens AG önálló vállalata. A közlekedési megoldások terén 160 éve vezető szerepet betöltő Siemens Mobility folyamatosan fejleszti a portfólióját a központi területeken, így a gördülő állomány, a vasúti automatizálás és villamosítás, a kulcsra kész rendszerek, az intelligens forgalmi rendszerek és a kapcsolódó szolgáltatások terén.