Üres álláshelyek közvetítésével, képzésekkel, munkaerő-piaci tanácsadással segíti a Pénzügyminisztérium (PM) az Eckerle Automotive Zala Kft. elbocsátás előtt álló dolgozóit, ezzel is könnyíti a létszámleépítéssel érintett munkavállalók mielőbbi elhelyezkedését – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

eckerle kftTöbb mint 200 dolgozót bocsájtanak el – fotó: Eckerle Magyarország

Az érintett 225 dolgozó újbóli munkába állását az is segítheti, hogy Zala megyében összesen 3500, míg a Zalaegerszegi járásban közel 2000 betöltetlen álláshely van a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint – tették hozzá. A PM közleménye szerint a kormány célja, hogy Eckerle esetében is a munkából-munkába elv érvényesüljön, vagyis az érintett dolgozók egy napra se maradjanak munka nélkül. A versenypiaci elhelyezkedést állásbörzékkel, folyamatos ügyfélszolgálattal, csoportos tájékoztatókkal, illetve a környező munkáltatók felderítésével is segítik a kormányhivatallal együttműködésben.

A kormányzat mobilitási támogatásai – így például a lakhatási támogatás, a munkásszállók építésének és a napi munkába járás támogatása – szintén könnyíthetik a dolgozók újbóli munkába állását. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által megvalósított "Létszámleépítések megelőzése és kezelése" projekt is nagy segítséget jelenthet az érintett munkavállalóknak. Az 5 milliárd forintos keretösszegű program a leépítéssel érintett személyek képzését 100 százalékban finanszírozza, emellett a munkahelyi beilleszkedés és betanítás költségeihez is hozzájárul – írta a PM.